Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek egy hiúzt Svájcban

2016. október 6., csütörtök 07:32

Agyonlőttek egy fiatal hiúzt Svájcban. Az állat beteg volt, és állandóan betévedt a lakott városrészekbe. Az SDA hírügynökség szerint a fiatalon árván maradt hiúz beteg és alultáplált volt. Még szeptember végén ejtették foglyul Lungern közelében, miután belesétált egy csapdába.

Cyrill Kesseli, az obwaldeni kanton vezető vadőre az SDA-nek azt mondta, hogy hasonló esetek igen ritkán fordulnak elő. Svájcban nincsenek olyan helyek, ahol vadállatot lehetne tartani. Az illetékesek konzultáltak a Korával, a vadon élő állatok megfigyelésével foglalkozó kutatóintézettel, hogy megbeszéljék a teendőket, aztán agyonlőtték a hiúzt.

Kesseli szerint az állat még egy tavaly tavaszi alomból született. Az anyja eltűnt, a fiatal hiúz viszont rendszeresen visszatért a lakott területekre, ahol az emberek enni adtak neki. A vadőr szerint ez idővel problémákat okozott volna.

Svájcban kétféle hiúzpopuláció él. A macskafélék 1971-ben tűntek föl Svájcban, miután a XIX. század végén a vadászat a kipusztulás szélére sodorta őket.

Rovatok