Index Vakbarát Hírportál

Líbia nem kér Orbán ötletéből

2016. október 6., csütörtök 15:10

Ellenzi a líbiai külügyminiszter azt a felvetést, hogy Líbiában uniós menekültbefogadó központok épüljenek. Mint ismert, Orbán Viktor és az osztrák kancellár is azt szorgalmazza, hogy a Törökország és az unió között született egyezményhez hasonlatos megállapodást kössenek az észak-afrikai országokkal is. Eszerint az Európába érkező menekülteket a Földközi-tengeren át küldenék vissza olyan Európán kívüli központokba, ahol menedékkérelmüket elbírálnák.

Mohammed Táher Sziala líbiai külügyminiszter az EBESZ konferenciáján kijelentette, hogy az unió az emberek visszaküldésével lemond a menekültekkel szembeni felelősségéről, amelyet így helyette Líbiának kellene viselnie. Mint mondta, Líbia nem a menekültek átjáró országa.

Orbán Viktor szeptember végén azt mondta, hogy a menekültváros létrehozásához az Európai Uniónak új Líbia-politikára van szüksége, az országot egyben kell tartani és stabilizálni kell. Ehhez pedig

fel kell fegyverezni a megfelelő líbiai erőket, és az érintett partszakaszt európai pénzen és európai fegyverekkel meg kell védeni.

Rovatok