Index Vakbarát Hírportál

Megvan, ki lehet Ban Kimun után az új ENSZ-főtitkár

2016. október 6., csütörtök 17:27 | aznap frissítve

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta a volt portugál miniszterelnök António Guterres jelölését a világszervezet főtitkári posztjára, így innentől már nagy az esélye, hogy ő lesz a leköszönő Ban Kimun utódja.

A BT tizenöt tagja azt javasolja, hogy a 193 tagú ENSZ Közgyűlés Guterrest nevezze ki 2017. január 1-től öt évre. A tagországok várhatóan a jövő héten ülnek össze, de a BT egyhangú támogatása mellett a szavazás így már feltehetően csak formalitás lesz.

A 72 éves Ban Kimun két ciklus után távozik az ENSZ éléről.

Guterres politikai pályafutását az 1974-es portugáliai „szegfűs forradalom" idején kezdte, tekintélyes baloldali politikusként vonult be a portugál történelembe. Guterres 1995-2002 között volt Portugália miniszterelnöke.

2005 és 2015 között pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a vezetője volt, írja a Reuters. Guterres szerint ez kiváló felkészülés volt a főtitkári posztra, aki szerinte olyan politikusnak kell betöltenie, aki konszenzus-kereső, és akit a tagországok függetlennek is látnak, szerinte ugyanis így könnyebb egyetértést kialakítani és válságokat kezelni. Azt mondta, hogy ő majd hidakat akar építeni, és aktív főtitkári munkát ígért.

A főtitkári posztot ezúttal meghirdették, a pályázóknak pedig a közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatásokon kellett kifejteniük terveiket. Guterres jelölését egyes ENSZ-diplomaták nem fogadták kitörő örömmel, mert vagy nőt, vagy közép-kelet-európai politikust láttak volna szívesebben. Matthew Rycroft, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete szerint azonban még a BT-szavazás előtt azt mondta: a jelöltek között volt nő és volt sok tehetséges politikus, és valóban ideje volna női ENSZ-főtitkár megválasztásának, de a Biztonsági Tanács a legerősebb jelölt mellett dönt, írja az MTI.

Ban Kimun is dicsérte Guterres kiválasztását. „Nagyon jól ismerem Guterrest, és úgy vélem, kiváló választás" – mondta egy sajtótájékoztatón. Guterres az ENSZ korábbi menekültügyi főbiztosaként „mélységes együttérzéséről tett tanúbizonyságot az otthonukat elhagyni kényszerült emberekkel" – tette hozzá a távozó főtitkár.

Rovatok