Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz áldozata van Haitin a teljes városokat letaroló hurrikánnak

2016. október 6., csütörtök 22:11

Haitin már 136 halálos áldozata van a Matthew hurrikánnak, jelentette be a helyi belügyminisztérium. Csak a szigetország déli részén lévő Roche-à-Bateau-ban ötvenen haltak meg, a település nagy része megsemmisült.

A négyes erősségű Matthew így már a legtöbb halálos áldozatot követelő vihar a térségben a 2012-es Sandy hurrikán óta, ami 147 embert ölt meg.

A hatóságok szerint országszerte közel kétezer házat öntött el a víz, és legalább tíz iskola megrongálódott. Az eredetileg a hétvégén esedékes elnökválasztást el kellett halasztani a hurrikán miatt, írja a BBC. Az ENSZ egyik szóvivője szerint legalább 350 ezer ember szorul segítségre.

A kedden és szerdán 230 km/h-s széllökésekkel a Matthew most már elhagyta Haitit és Kubát, a Bahamákon halad át, aztán pedig Florida partjait is érinteni fogja. 

Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, kétmillió embert kértek arra, hogy hagyják el otthonukat.

Közben kialakult egy újabb, de sokkal gyengébb hurrikán is a térségben. Nicole 130 km/h-s széllökésekkel halad, de erősödhet péntekig.

Rovatok