Index Vakbarát Hírportál

Egy nap alatt kétszer sértették meg orosz gépek Finnország légterét

2016. október 7., péntek 10:50

A NATO-tagsággal kacérkodó Finnország újabb jelzést kapott arról, hogy Oroszország fenyegetést jelent a számára: 24 órán belül két, feltehetően orosz gép repült be az országba.

A finn védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légi tevékenység a Balti-tenger felett meglehetősen élénk volt csütörtökön. Egy azonosítatlan gép napközben, egy Szu-27-es harci repülő pedig este repült be az országba. A légtérsértéseket a finn határőrség vizsgálja. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban megfenyegette Finnországot, hogy amennyiben a semleges ország belép a NATO-ba, Oroszország válaszlépéseket tesz. Putyin szerint ha ez megtörténik, akkor neki el ell gondolkodnia azon, hogy azok az orosz katonák, akiket korábban elvezényeltek a finn határ közeléből, maradnak-e jelenlegi pozíciójukon.

Finnország azután kezdett el kacsintgatni a NATO felé, hogy kirobbant az ukrán válság. Bár Alexander Stubb konzervatív miniszterelnök a tagság mellett állt ki, de világossá tette, hogy tisztában vannak azzal, hogy a társadalom többsége nem támogatja a csatlakozást.

Rovatok