Index Vakbarát Hírportál

UNICEF: Sokkal több házimunkát végeznek a lányok a fiúknál

2016. október 7., péntek 16:39

Negyven százalékkal, azaz csaknem 160 millió órával több házimunkát végeznek az öt és tizennégy év közötti lányok, mint a hasonló korú fiúk – derült ki az UNICEF legújabb kutatásából.

Nemcsak a ház körüli munkákról van szó, hanem olyan dolgokról is, mint a tűzifa- vagy a vízgyűjtés, amit csaknem a lányok fele végez. Három lányból kettő főz és takarít otthon, emellett pedig a kevésbé szembetűnő háztartási munkákat is el kell végezniük, ide tartozik például a gyerekek vagy az idősek felügyelete.

A különbség az életkorral nemhogy nem csökken, de nő is: a kutatás szerint öt és kilenc év között még csak 30 százalékkal több házimunkát végeznek a lányok, ez a különbség azonban tizennégy éves korra már 50 százalékra nő.

A  sok házimunka nem csak azért veszélyes, mert a lányoknak így kevesebb ideje marad tanulni vagy csak simán élvezni a gyerekkorukat. Emellett egyes országokban a tűzifa- és vízgyűjtés megnöveli a szexuális erőszak kockázatát is.

Nem meglepő módon a jelentésben leginkább afrikai és közel-keleti országokról lehet olvasni. A tíz és tizennégy év közötti lányok helyzete Szomáliában a legrosszabb, ott heti 26 órát töltenek házimunkával. Emellett Burkina Fasót és Jement is megemlíti a legnagyobb aránytalanságokkal küzdő országok között.

A munka egyenlőtlen elosztása fenntartja a nemi sztereotípiákat, valamint a nők és lányok generációkon átívelő kettős terhét

– írja a jelentés, amelynek apropója az október 11-én esedékes lánygyerekek világnapja.

Rovatok