Index Vakbarát Hírportál

Rekordmennyiségű börtönbüntetést csökkentett le Obama

2016. október 7., péntek 00:12

Újabb 102, többségében droggal összefüggő bűncselekmény miatt bebörtönzött rab büntetését csökkentette Barack Obama. Az amerikai elnök egy év alatt minden eddiginél több, 590 ilyen döntést hozott.

Újabb 102 rab szabadulhat hamarabb a börtönből Barack Obama intézkedése nyomán; az elnök összesen így már 774 esetben gyakorolt kegyelmet, és még sosem volt olyan, hogy egy elnök egy év alatt 590 esetben gyakoroljon kegyelmet – írja a CNN. Az érintettek túlnyomó többsége nem erőszakos, droggal összefüggő bűncselekményeket követett el, és sokan azért kaptak ma már kiemelkedően hosszúnak számító börtönbüntetést, mert az azóta már megváltoztatott törvények annak idején még nem tették lehetővé a bíróság számára, hogy az adott bűncselekmény miatt rövidebb büntetést szabjanak ki.

Obama már korábban kijelentette, ameddig ő az elnök, a lehető legtöbb kegyelmi kérelmet szeretné elbírálni. „Mindent, ami elénk kerül, ki fogunk vizsgálni, és erre minden forrást rászánunk” – jelentette ki Neil Eggleston, a Fehér Ház jogtanácsosa, hozzátéve, hogy Obama személyesen is átnézi a kérvényeket.

Az elnök célja, hogy a jelenleg érvényes törvényekhez idomítsák a korábbi büntetéseket, hogy „második esélyt adjon az embereknek”, fogalmaz a jogtanácsos. Ugyanis több ezren raboskodnak a börtönben akár már nem is létező jogszabályok alapján: a 80-as, 90-es években Amerika kemény harcot folytatott a drogok ellen, de az akkori intézkedésekről Obama azt gondolja, azok „szétrombolták a közösségeket, és a többi országhoz képest robbanásszerűen megnövelték a börtönök lakóinak számát”.

A 102 újabb büntetés között, amelyet Obama most lecsökkentett, 35 életfogytiglan is volt. Az elítéltek más és más időpontokban szabadulhatnak, legkorábban jövő februárban, de van, aki csak évek múlva.

A CNN ugyanakkor beszámol arról is, hogy ahogyan Obama intézkedései ismertté válnak a rabok körében, hihetetlen mértékben növekszik a beérkező kegyelmi kérvény száma is; jelenleg 12 ezer vár arra, hogy a Fehér Házban kivizsgálják. A 2015-ös üzleti évben 3000 kérelem érkezett, de csak a 2016-os üzleti év első 11 hónapjában már újabb hatezer adódott hozzá az eddigiekhez. 

Arról viszont nincs szó, hogy mindenki kedvező elbírálásban reménykedhet: Obamáék hatszor annyi kérelmet utasítanak el, mint ahánynak helyt adnak. A CNN által megkérdezett jogászok szerint a Fehér Ház útmutatásai alapján összesen nagyjából 1500-an kaphatnak kegyelmet.

Donald Trump persze mindezt nem nézi jó szemmel. „Néhányan ezek közül az emberek közül rossz csávók. És ezek az emberek most kijöttek, és az utcákon sétálnak. Aludjatok jól, srácok” – kommentálta a témát.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok