Index Vakbarát Hírportál

A kormányzó iszlamisták nyerték a marokkói választásokat

2016. október 8., szombat 16:56

A kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja (PJD) nyerte hivatalos eredmények szerint a marokkói parlamenti választásokat a 395 tagú törvényhozásban 125 képviselői mandátumot szerezve - írja az MTI.

A PJD 2011-ben került hatalomra, azóta nagykoalícióban kormányzott a liberálisokkal, a kommunistákkal és a királypártiakkal az észak-afrikai államban.

Az előző napi választások eredményeképpen azonban ismét más politikai erőkkel kell szövetségre lépniük az iszlamistáknak, ha továbbra is kormányozni akarnak.

Abdeliláh Benkirán miniszterelnök, aki egyben a PJD vezére is, a demokrácia győzelmeként méltatta a választási eredményt. Benkirán ugyanakkor kizárta a koalíciót a királyt támogató Autenticitás és Modernitás Pártjával (PAM), amely 102 mandátumot szerzett, és így a parlament második legnagyobb politikai erejét képzi. 

A PAM választási kampányban igyekezett liberális pártként bemutatni magát, és a szabadságjogok, és különösen a nők jogainak kiterjesztésével próbálta megnyerni a választókat. A párt a marokkói királyság burkolt iszlamizációjával vádolja a PJD-t.

A PJD a társadalmi és gazdasági reformok folytatását ígérte. Marokkóban komoly gondok vannak az oktatásüggyel, amelyet csak tetéz a korrupció és a magas munkanélküliségi ráta a fiatalok körében.

Pénteken körülbelül harminc párt méretette meg magát. A választási résztvétel a 16 millió regisztrált szavazójú észak-afrikai királyságban 43 százalék volt. A voksolás tisztasága felett mintegy 4500 megfigyelő őrködött.

Rovatok