Index Vakbarát Hírportál

Putyin kapta a békedíjat

2016. október 8., szombat 14:58

Venezuela alternatív békedíjat alapított, hogy ne csak az imperialista nyugatnak legyen ilyene. Elsőre pedig rögtön hatalmasat robbantottak, hiszen az ország előző elnökéről, a szocialista Hugo Chávezről elnevezett elismerést rögtön oda is adták "a béke harcosának", Vlagyimir Putyin orosz elnöknek – derült ki a Reuters híréből.

Chávez arról volt ismert, hogy a 21. századi szocializmus megteremtésén fáradozott (hogy ebből mi lett, arról itt írtunk részletesen), külpolitikája pedig a szemét imperialista pusztító Egyesült Államok démonizálásából és az oroszok és Kína dicsőítéséből állt.

Hogy még jobb legyen a dolog, a díjat egyenesen a Nobel-békedíjjal egy napon osztották ki. Utóbbit egyébként a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos kapta a marxista FARC gerillacsoporttal való békekötésért, ami amúgy pont a díj odaítélése előtti napokban eléggé megzuhant.

Ami a dologban érdekes, hogy az erősen jobbos vezetésű Kolumbia ugyebár határos az erősen balos Venezuelával, a két ország határán a közelmúltban fegyveres összetűzések is voltak.

Ezek amiatt törtek ki, hogy tömegek akartak Venezuelából Kolumbiába menni egyrészt élelmiszerért (előbbi országban ugyanis jelentős hiány van), másrészt benzint csempészni (mert bár kaja nincs, benzin az van dögivel, és nagyon olcsó is, mivel Venezuela a világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkezik).

Tehát nem nehéz észrevenni a szomszéd sikerei miatti kapálózást. 

De itt még nincs vége a sztorinak, mert a díjhoz egy kis Hugo Chávez szobrocska is jár. Most irigyelhetjük igazán Putyint!

Rovatok