Index Vakbarát Hírportál

68 napig böjtölt egy 13 éves indiai lány, éhen halt

2016. október 10., hétfő 14:44

Az indiai rendőrség nyomozást indított azután, hogy egy 13 éves lány 68 nap böjtölés után éhen halt, írja a BBC. A hatóságok azt vizsgálják, hogy a szülők kényszerítették-e a lányt.

A szülők szerint az egyik legősibb vallást, a dzsainizmust követte a gyermekük és önszántából mondott le az evésről. A szülőket egy gyermekjogi civil szervezet jelentette fel. A vád gondatlanságból elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetése.

A szülők azt állítják, hogy kérték a lányukat, hogy 51 nap után fejezze be a böjtölést, de ő nem volt erre hajlandó. Az indiai közösségi médiában óriási vihart kavart az ügy, rengetegen felháborodtak azon, hogy léteznek ilyen vallási gyakorlatok. A BBC-nek nyilatkozó egyik jogvédő azt állította, hogy a családnak egy vallási vezető mondta, hogy böjtöltessék a lányukat, mert attól majd a családi vállalkozásuknak jobban fog menni az üzlet.

A BBC idézi egy dzsain szerzetes, Maharasa Ravinder Muniji korábbi nyilatkozatát, amely szerint a gyermekek böjtjének csak a böjtölő egyéni teherbírása szabhat határt.

Rovatok