Index Vakbarát Hírportál

Az orosz flotta a Földközi-tengeren terjeszkedne

2016. október 10., hétfő 13:37

Állandó haditengerészeti bázist akar létesíteni Oroszország az általa jelenleg is használt szíriai kikötőben, Tartúszban - jelentette be hétfőn Moszkvában Nyikolaj Pankov orosz védelmi miniszterhelyettes. Az orosz állami hírügynökség azt írja, az erre vonatkozó dokumentumokat már előkészítették, és a kérdésről tárcaközi egyeztetés folyik.

Egyébként Tartúszt az orosz haditengerészet már több mint negyven éve használja, a Földközi-tenger egyetlen orosz támaszpontját még Hafez Aszad bocsátotta a Szovjetunió rendelkezésére az 1971-es államközi szerződés keretében. A kikötő azonban 2008-ig nagyrészt kihasználatlan maradt, ugyanis csak kisebb hajókat tudott befogadni, és ellátó kapacitása is korlátozott volt. Azonban a szíriai polgárháború kezdetével jelentősége felértékelődött (Oroszország a kezdetektől fogva a rezsim legnagyobb fegyverszállítója), a 2015-ös beavatkozással egy időben pedig elkezdték fejleszteni.

Azonban katonai szakértők szerint Tartúsz nem mindenben felel meg a Földközi-tenger keleti felében igen aktív orosz flotta igényeinek. Ennek fő oka az, hogy bár az Aszad-rezsim jelenleg nyerésre áll a polgárháborúban, a konfliktus képlékenysége miatt nem lehet kizárni, hogy az ellenzéki erőknek Idlib tartományból sikerül az áttörés a tengerpartra, netán csak sikerült megfelelő hatótávolságú föld-föld rakétákat beszerezni szponzoraiktól, és a tartúszi bázist máris sikerülhet semlegesíteni.

Oroszország ezért a hétfői Izvesztyija (köszönjük az MTI-nek a szemlét!) szerint másfelé is tapogatózik bázisügyben, konkrétan Egyiptomban akar támaszpontokat bérbe venni. A megállapodásra van némi esély, hiszen az egyiptomi-orosz katonai kapcsolatok igen jók, Egyiptom a nyugati szankciók ellenére is rengeteg fegyvermegrendeléssel járul hozzá az orosz hadiipar életben tartásához. De azért azt is érdemes figyelembe venni, hogy már három éve is felröppentek hírek hasonló próbálkozásról, ami azonban nem vezetett eredményre.

Könnyen lehet, hogy az oroszok ezúttal is az Egyesült Államok, vagy a nyugati közvélemény reakcióit akarják tesztelni, csakúgy, mint a múltkor, amikor a kormány bedobta a kubai és vietnami régi szovjet támaszpontok felélesztésének ötletét.

Rovatok