Index Vakbarát Hírportál

Erdogan kiosztotta az iraki kormányfőt

2016. október 11., kedd 19:42

"Tudnod kell a helyedet... Nekem nem vagy tárgyalópartnerem, nem vagy az én szintemen, nem érsz fel velem, nem vagy az én minőségem" – üzente Recep Tayyip Erdogan Isztambulból az iraki kormányfőnek, Haider al-Abádinak, aki nem vett részt a balkáni és közép-ázsiai muzulmán vallási vezetők találkozóján.

A török elnök azért ilyen zabos, mert az iraki parlament a múlt hét során megszállónak nevezte az iraki török csapatokat, és felszólította a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az eltávolításukért.

Bagdad nem először követelte a török katonák kivonulását, akik 2015 végén hatoltak be az országba, és Moszul közelében foglaltak el állásokat. Az ország vezetése a török bevonulást a szuverenitása súlyos megsértésének nevezte, és emiatt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának a sürgős összehívását is.

Erdogan egyúttal azt is kijelentette: az iraki kifogások nem fogják megakadályozni Törökországot abban, hogy részt vegyen Moszul felszabadításában az Iszlám Állam alól, a török hadsereg pedig nem fogad el parancsokat Bagdadtól. (MTI)

Rovatok