Index Vakbarát Hírportál

NYT: Orbán elfeledte, hogy a magyarokat is befogadták

2016. október 11., kedd 11:45

Hiába volt érvénytelen a kvótareferendum, a 98 százalékban a kormányt támogató 3,3 millió szavazat révén olyan alkotmánymódosítást kezdeményez Orbán Viktor, amely az egységesülő EU rovására a tagállamok mozgásterét növelő átalakítást indítana el – írta a New York Times hétfői véleménycikke.

A lap szerint kétségtelen, hogy a gazdasági nehézségekkel, munkanélküliséggel megterhelt kontinensen általános a nacionalista erők térhódítása, ahogyan az is, hogy az EU-nak terrorveszéllyel kell szembenéznie, és nem sikerült hosszútávú megoldást találnia a menekültválságra, ám az Orbán kvótareferendumával elindított alkotmánymódosítás nem fog könnyíteni ezeken a problémákon.

Vissza a hidegháborúba

Magyarországnak 1294 menekültet kellett volna fogadnia abból a 160 ezerből, akiknek áthelyezésével Olaszországot és Görögországot tehermentesítené a közösség.

A cikk bírálja, hogy miközben a keresztény értékek védelmére hivatkozva zárkózik el Budapest a menekültügy ilyen – a lap szerint is csak részmegoldást jelentő – rendezésétől, addig megfeledkezik arról, hogy Magyarországról 200 ezer menekültet fogadott a világ 1956-ban.

Azt is felrója a miniszterelnöknek, hogy a határok védelmében kerítést húzott fel a szerb-magyar határon, ám a letelepedési kötvénnyel minden további nélkül kész fogadni a gazdag bevándorlókat.

Orbán azonban úgy megy szembe a rendezéssel, hogy hangsúlyozza EU-tagságának fontosságát – amely révén eurómilliárdos EU-s pénzekhez juthat hozzá.

A lap szerint Orbán és a nacionalizmus más képviselői „Európa szívében elutasítják a tolerancia és a szabad mozgás liberális értékeit” és olyan ellenséges érzelmeket támasztanak, mint amilyenek a hidegháborúhoz vezettek.

Rovatok