Index Vakbarát Hírportál

Putyint mégsem várják Párizsban

2016. október 11., kedd 12:43

Visszatáncolt Vlagyimir Putyin meghívásától a francia elnök. Francois Hollande az eredeti tervek szerint Szíriáról, Ukrajnáról és más egyéb témákról tárgyalt volna az orosz elnökkel, legalábbis ezt jelentette be szeptember közepén a két ország külügyminisztere.

Formálisan Moszkva mondott nemet

Hétfőn már Hollande jelezte, hogy elbizonytalanodott a tárgyalás értelmét illetően, de aznap még a Kreml nem kapott erről hivatalos értesítést. Kedden viszont már hivatalos üzenetváltás is történt: Hollande jelezte, kész fogadni Putyint,  de csak a szíriai probléma rendezésének céljával, más egyébről nem lehetne szó – írta a Reuters.

Az orosz fél ezután döntött a jövő hétre tervezett találkozó törléséről, formálisan tehát nem Párizs, hanem Moszkva állt el a vizittől.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: nem Hollande hétfői interjúja miatt marad el a találkozó, ez Putyin saját döntése volt, de kész találkozni a francia elnökkel, ha a kérdés ismét felmerül – közölte a Ria Novosztyi.

A BBC megjegyezte, hogy Hollande az interjúban azt is mondta, Szíriában rengeteg civil hal meg, és az elkövetőknek nemzetközi büntetőbíróságon kell majd felelniük tetteikért – amit az Aleppóba tartó humanitárius ENSZ-konvoj lebombázásával megvádolt Oroszország magára vehetett.

Moszkvának eltökélt célja, hogy a szíriai háborúban játszott szerepe révén kitörjön az ukrajnai konfliktus miatt kialakult nemzetközi elszigeteltségből és alkalmat találjon arra, hogy a Krímtől megfosztott, keleti részein háborús helyzetbe sodort Ukrajnáról is tárgyaljon Épp ezt korlátozta volna le Hollande azzal, hogy kizárólag Szíriáról tárgyalna.

Október 24-én EU-Ukrajna csúcs lesz, vélhetően ez is szerepet játszott abban, hogy az elé tervezett orosz találkozóról inkább lemondott Párizs.

Igaz, a szíriai rendezéshez is keveset tehetett volna hozzá a találkozó, hiszen szombaton épp Moszkva vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a javaslatot, amely  a szíriai Aleppo bombázását tiltotta volna meg. Az egykor legnépesebb szíriai városért azonban épp az orosz támogatást élvező Bassar Aszad szíriai elnök erői vívnak harcot a nyugati szövetségesnek tekintett erőkkel. Az Iszlám Államnak nincs ellenőrzött területe Aleppóban.

Rovatok