Index Vakbarát Hírportál

Lemondtak ügyvédei Salah Abdeslamról

2016. október 12., szerda 11:31

Salah Abdeslamnak, a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényleteket végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélőjének ügyvédjei lemondtak ügyfelük védelméről, mert továbbra is hallgat, és nem tart igényt jogi képviselőre - közölte az MTI. 

A terrorista mostantól egyedül áll a vizsgálóbírók elé.

Úgy döntöttünk mindketten, hogy lemondunk a védelméről. Meggyőződésünk, hogy nem fog beszélni, és ragaszkodni fog a hallgatás jogához - mondta szerdán Frank Berton francia sztárügyvéd belga kollegája, Sven Mary mellett állva. 

Frank Berton elmondta, hogy Abdeslam írt a vizsgálóbírónak, hogy nincs többé szüksége ügyvédi képviseletre. Az első franciaországi kihallgatásán még azt is mondta a bírónak, hogy később beszélni fog, jelenleg a terrorelhárítási bíró semmilyen kérdésére nem hajlandó válaszolni - mondta a francia ügyvéd. Mindkét ügyvéd szerint a hallgatás oka a fogva tartás körülményeiben keresendő.

Pszichológiai kínzás

Ügyvédei szerint a börtön vadállattá formálja Salah Abdeslamot. Az ablakát plexiüveggel fedték be, nem mehet a levegőre, a fogva tartás körülményei pszichológiai kínzásnak felelnek meg.  Az ügyvédek Abdeslam 24 órás kamerás megfigyelését is szóvá tették. Salah Abdeslam július végén az Államtanácshoz fordult az állandó megfigyelés felfüggesztése érdekében, de a terrorcselekmények rendkívüli jellegére hivatkozva, amikkel vádolják, a kérést a legfőbb közigazgatási és bírósági szerv elutasította.

Abdeslam az egyetlen ismert - és életben maradt - tagja annak a terroristacsoportnak, amelyik öngyilkos merényletek és lövöldözések során 130 emberrel végzett tavaly november 13-án Párizsban. Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, és április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak. 

Rovatok