Index Vakbarát Hírportál

Megalakult a francia Nemzeti Gárda

2016. október 12., szerda 19:06

Hivatalosan is megalakult Franciaországban a Nemzeti Gárda, ami az ország hadseregének, rendőrségének és csendőrségének tartalékosait fogja össze. A tartalékosok létszámának növelését azért tűzte ki célul a kormány, hogy tehermentesíteni lehessen a hadsereg és a rendőrség tagjai, különösen rendkívüli események idején. Francois Hollande francia államfő a párizsi terroresemények után vetette fel, hogy egyre nagyobb szükség van azokra a civilekre, akik hajlandóak szolgálni a hazájukat.

A cél, hogy 2018-ra 85 ezer tartalékos legyen az országban, a jelenlegi 63 ezer helyett. A teljes fejlesztési programra 100 millió eurót szán a francia kormány. Ennek része a gárda népszerűsítése, illetve az olyan akciók, mint például, hogy a 25 év alatti fiataloknak támogatják a jogosítvány megszerzését,, illetve ha a diákok vállalják, hogy 5 éven keresztül évi 37 napot szolgálnak, akkor havonta 100 eurót kaphatnak ezért cserébe. A munkavállalókat is ösztönzik erre, nekik napi 54 eurót ajánlanak. A munkáltatókat pedig adókedvezményekkel igyekeznek rávenni arra, hogy támogassák munkavállalóik csatlakozását a Nemzeti Gárdába.

Az önkéntesek feladata sokrétű lehet, a nagyvárosok utcáin történő járőrözéstől kezdve, sportesemények vagy koncertek biztosításán át a katonaság háttérintézményeiben végzett irdoai munkáig. (MTI/AP)

Rovatok