Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos lett cellájában a chemnitzi bombagyáros

2016. október 12., szerda 23:31 | hét éve frissítve

Holtan találták cellájában szerdán késő este a németországi Lipcse börtönében Dzsaber al-Bakrt, az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett szír menekültet. A 22 éves fiatalember öngyilkos lett, a Bild szerint a pólójával akasztotta fel magát.

Ez azért is érdekes, mert éhségsztrájk és akut öngyilkosságveszély miatt állandó megfigyelés alatt tartották.

A férfi hétfőn kezdett éhségsztrájkba a cellájában, összetört egy lámpát és egy konnektort is szétszerelt. A Bild úgy tudja: a férfit nem tartották folyamatos megfigyelés alatt a cellájában, csak óránként ellenőrizték. 

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el szíriai menekültek közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel. Másfél kilogramm robbanószert állított elő, minden bizonnyal robbanómellényt akart készíteni, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal - a belső elhárítás - szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren.

Dzsaber al-Bakr menedékkérőként érkezett Németországba, menekültstátust kapott.

A szászországi Eilenburgban volt a bejelentett lakóhelye.

A hatóságok szerint a férfi hetekre, talán hónapokra elhagyta Németországot, és augusztus végén tért vissza. Huzamosabb ideig Törökországban volt, és meglehet, hogy Szíriában is járt, ahol az Iszlám Államtól kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből.

Augusztus végi visszatérése után új lakást keresett, ehhez segítséget kért más menekültektől, akiknek gyanúsnak tűnt a viselkedése. Feltűnően sok készpénz - amerikai dollár - is volt nála, és feltétlenül egyedül akart lakni.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelés alá vette,

és a rendőrség múlt szombaton kora hajnalban megpróbálta őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen. A gyanúsított a rajtaütés előtt elmenekült, Lipcsébe utazott, és okostelefonján egy szíriai menekülteknek létrehozott online platformon jelezte, hogy segítségre szorul, mert nincs szállása. Egy szíriai menekültekből álló baráti társaság fogadta be. Vasárnap az egyik ismert közösségi portálon arab nyelven közzétett körözési felhívás alapján felismerték, és amikor este aludni indult, letámadták, megkötözték és értesítették a rendőrséget. 

A gyanúsított elfogásában közreműködő szíriaiak tettét széles körben elismeréssel fogadták Németországban.

A kormánykoalíció két tagja, a jobboldali CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) soraiban többen a három szíriai férfi kitüntetését javasolják. A nagykoalíciós legkisebb tagja, a bajor CSU - a CDU testvérpártja - részéről nem merült fel ilyen javaslat.

Rovatok