Index Vakbarát Hírportál

Íme a megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy a magyar sajtó szabad

2016. október 13., csütörtök 07:34

Egészen parádés interjút adott a budapesti orosz nagykövet a Magyar Hírlapnak. Persze Vlagyimir Szergejevnek viszonylag könnyű dolga volt, mert a kérdező, Lovas István zseniális formáját hozta. Nem szokás visszafelé szemlézni egy interjút, de itt most kivételt kell tennem. Ezzel, de tényleg ezzel a mondattal ér véget az interjú, és ezt Lovas István mondja, tehát nem az interjúalany:

Köszönöm az interjút, amelynek megjelenése önmagában is bizonyítja, hogy a magyar sajtó minden híreszteléssel szemben is szabad.

Az interjúban nem is az az érdekes, hogy mit mond Vlagyimir Szergejev, mert nagykövetként nyilván hozza a kötelezőt és ez így van rendjén. Lovas István kérdései, bocsánat, "kérdései" az igazán viccesek. Csak néhány példa:

Említette a Francia Nemzeti Frontot, amely esetében az orosz "ügynöki" szál azzal nyer bizonyítást, hogy Marine Le Penék kölcsönt vettek fel egy orosz banktól. Ha én Magyarországon egy olasz banktól hitelt veszek fel, akkor Matteo Renzi olasz miniszterelnök ügynöke leszek?

Lovas rákérdez arra, mit gondol a nagykövet Gyurcsány kijelentéséről, miszerint mintegy 600-800 KGB-ügynök lenne Magyarországon. Lovas kérdése: "Mintha a KGB megszűnt volna a Szovjetunió összeomlásával, nem?" A nagykövet pedig kifejti, hogy igen, megszűnt, majd felsorolja azt a négy titkosszolgálatot, ami viszont van. 

És persze javaslatokat is tesz a riporter:

A NATO csapatokat vonultat fel és gyakorlatoztat az orosz határok mentén, haditengerészeti támaszpontot létesít Romániában. Mi lenne, ha önök cserébe rakétákat vinnének Kubába vagy katonákat a mexikói-amerikai határra, majd ha Washington ellenlépéseket tenne, akkor közölnék, hogy az Egyesült Államok a kontinens és az egész világ békéjét fenyegeti?

Lovas nem rejti véka alá a véleményét sem, egyenesen Szergejev szemébe mondja:

Nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy a mai Oroszország és a megszűnt Szovjetunió a rendszer tekintetében jobban különbözik egymástól, mint a rabszolgatartó és a mai Egyesült Államok. 

Ekkora hízelgést már a nagykövet is nehezen visel el, szinte ő fogja vissza Lovast: "A történelmi értékelést hagyjuk a történészekre."

És persze van benne sorosozás is, hála a riporter egyik közbevetésének: "Ellentétben azon nagyon kemény tényekkel, melyek azt mutatják, hogy az amerikai külügyminisztérium és George Soros színes forradalmak kirobbantását készítik elő, illetve támogatják, beleértve Ukrajnát…"

A végén azért Lovasnak csak fel kell tennie egy kínos kérdést. De ügyesen megoldja: " A magyar nép túlnyomó többsége a szovjet hadsereget nem felszabadítónak, hanem megszállónak tekintette, amely egyébként évtizedekig itt is maradt, beleértve az 1956-os szabadságharcot, borzalmas rezsimeket a nyakunkra ültetve. Ezért örülnének sokan, ha a szovjet felszabadítási emlékművet elvinnék a Szabadság térről. Nem lehetne erre vonatkozóan kétoldalú megállapodást kötni?"

Persze, hogy nem lehetne. 

De hogy ne egy rossz szájízű kérdés legyen a vége, Lovas azzal a tökéletes mondattal fejezi be, ami annyira tökéletes, hogy újra idézem:

Köszönöm az interjút, amelynek megjelenése önmagában is bizonyítja, hogy a magyar sajtó minden híreszteléssel szemben is szabad.

 

Rovatok