Index Vakbarát Hírportál

Erdogan hiába akarta lecsukatni a gúnyolódó humoristát

2016. október 14., péntek 20:18

Elutasította pénteken a németországi Koblenz főügyészsége Erdogan fellebbezését.  A  török elnök azt szerette volna, hogy az ügyészség ne szüntesse meg a vádat a humorista ellen, aki a német tévében gúnyverset olvasott fel ellene.

A mainzi ügyészség az eljárás megszüntetését azzal indokolta, hogy nincs elég bizonyíték arra, hogy Böhmermann bűncselekményt követett el. Erdogan ez ellen hétfőn fellebbezett, amit a koblenzi főügyészségnek továbbítottak.

Jan Böhmermann humorista ellen azért indult eljárás, mert a ZDF szatirikus műsorának egy márciusi adásában felolvasta gúnyversét. olyan sorokkal, mint hogy Erdogan kecskékkel hál, abban az értelemben, hogy nem alszik.

Válaszul a berlini török nagykövetség a német büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi intézmények és képviselőik megsértésének büntetéséről rendelkezik.

Nem is biztos, hogy sértő

Az ügy a német kormány döntése nyomán került a mainzi ügyészséghez, amely az eljárás megszüntetését indokló közleményében kiemelte: kérdéses, hogy Jan Böhmermann valóban sértegetni akarta-e a török államfőt, és az sem biztos, hogy egyáltalán sértésnek lehet-e tekinteni a verset. Hozzátették: egy karikatúra vagy szatirikus szöveg nem tekinthető sértésnek, ha az emberi gyengeség karikírozása, kifigurázása nélkülözi az illető személy emberi méltóságát komolyan vehető módon, szándékosan sértő gyalázkodást.

Recep Tayyip Erdogan magánjogi eljárást is indított Jan Böhmermann ellen, a per november elején kezdődik egy hamburgi bíróságon.

Rovatok