Index Vakbarát Hírportál

Szobrot állítottak Rettegett Ivánnak, és rögtön Putyinhoz hasonlították

2016. október 14., péntek 21:28

Felavatták pénteken az oroszországi Orjolban az ország első Rettegett Iván- szobrát. Az ünnepségen az Orlovi terület kormányzója a kegyetlenkedéseiről ismert 16. századbeli cárt az orosz elnökhöz hasonlította.

Vagyim Potomszkij kormányzó úgy fogalmazott az avatóünnepségen: "nagy és erős elnökünk van, aki rákényszerítette a világot Oroszország tiszteletére, ahogy ezt Rettegett Iván is tette saját korában".

Potomszkij IV. (Rettegett) Iván cárról azt mondta, hogy ő az az ember volt, aki megőrizte az oroszoknak a pravoszláv hitet, és nem engedett be senkit az orosz területekre. A kormányzó a második világháború keleti frontjának döntő kurszki csatáját is a cár "gondviselésének" tulajdonította.

Potomszkij a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy IV. Iván mellett Nagy Péter orosz cárt és Sztálint is nagyra tarja, mert jelentősen hozzájárultak az ország fejlődéséhez.

Újraértékelik a történelmet

Az 1547 és 1548 között uralkodó cár megítélése ellentmondásos. Az orosz uralkodó ugyanis 1570-ben ezreket mészárolt le Novgorodban, miközben támadást intézett az ortodox egyház tagjai ellen. Ugyanakkor nagy tisztelet is övezi, mint az ország birodalmi statusának megteremtőjét és a művészetek támogatóját.

Az AP szerint a szoborállítás illeszkedik a történelem újraértékelésének tendenciájába Oroszországban, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök is támogat. Az új történelmi szemlélet szerint az erőszak és az elnyomás elfogadható az erős orosz állam építésének örvén.

A szoboravatáson mintegy 1000 ember vett részt. Orjolban nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel a szoboravatás ötletét, voltak tüntetések a városban, és a bíróságon is megtámadták az emlékmű felállításának tervét. A tiltakozások nyomán felmérés készült a szoborállításról, és kiderült, hogy a lakosság 72,6 százaléka egyetértett az elképzeléssel.

Rovatok