Index Vakbarát Hírportál

Közutálat övezi Thaiföldön a trónörökös herceget

2016. október 14., péntek 22:02

Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg leginkább botrányaival híresült el, mivel az országa nemigen érdekli. Az alattvalói nagy része utálja, helyette inkább lánytestvérét látták volna szívesen a trónon. A legijesztőbb azonban az, hogy a leendő király a családján belül is erőszakosan számolt le a konfliktusokkal. Ha így uralkodik majd, nem marad majd sok az édesapja által kiharcolt politikai stabilitásból.

Az imádott Thai uralkodó, Bhumibol Aduljadedzs halála után az egész ország gyászol. A gyászidőszak letelte után viszont a trónöröklés nyomasztó kérdésével kell majd szembenéznie Thaiföldnek.

A Guardian összefoglalója szerint az 57 éves koronaherceg, Maha Vadzsiralongkorn az egyik legalkalmatlanabb ember, aki a trónra ülhet. A sajtóban ugyan felségsértésnek számítana megírni, de mégis mindenki tud a herceg titkolt botrányairól. Bár karizmatikus édesapjáért rajongtak, Andrew McGregor Marshall brit újságíró szerint

 Vajiralongkornt a '70-es évek óta utálják a thaiok.

A nőcsábász hírében álló koronaherceg legutóbb Münchenben váltott ki megrökönyödést, mikor farmerben, szűk haskipólóban, lemosható tetoválásokkal borítva szállt át helikopterébe. Botrányai közül talán a legmeredekebb, hogy bár gyerekeit kitagadta és száműzette az országból, Fufu nevű pudliját a légierők főparancsnokának nevezte ki.

Marshall már régóta foglalkozik a thai uralkodócsaláddal. Az újságíró szerint aggasztó, hogy egy kiszámíthatatlan, népszerűtlen uralkodó kerülhet trónra, miközben épp egy gyenge királyi tanács van hatalmon.

A felkelések valószínűsége nagyon magas

– mondta.

Az uralkodó hosszú ideje beteg volt, ezért a halála sem volt meglepetés. Augusztusban már jól látszott, hogy a tanács készült az öröklésre és igyekezett javítani a koronaherceg megítélésén, ugyanis a köztiszteletben álló királyné születésnapjára szervezett felvonulás élére Vadzsiralongkornt tették. Ezzel a thai társadalomban nagyra tartott fiúi tisztelet arcává akarták formálni a trónörököst.

A legnagyobb problémát azonban most sem a botrányok jelentik, hanem hogy Vadzsiralongkorn hajlamosnak tűnik erőszakkal és megfélemlítéssel kezelni a konfliktusait. Emellett egyébként majdnem semmit sem lehet tudni az uralkodói nézeteiről mivel nem mutatott nagy érdeklődést a trón iránt, ráadásul

a thai elit támogatását is csak kénytelen-kelletlen, a király halálának közeledtével kapta meg. 

2010-ben kiszivárgott az uralkodói tanácsosok vitája a herceggel kapcsolatos aggályaikról. Ebből az is kiderült, hogy a thai elit sokkal szívesebben látná a trónon a király lányát, a mindenki által tisztelt Maha Chakri Sirindhorn hercegnőt. Uralkodónőre azonban még nem volt példa Thaiföldön, és a törvények is kifejezetten férfi örököst írnak elő.

Az elit és Vadzsiralongkorn ellentéte már korábban is okozott kibillenést a politikai életben. Jó személyes kapcsolatot ápolt a sokszor populistának nevezett korábbi miniszterelnökkel, Thakszin Csinavattal. Feltételezhetően pont azért, hogy ezt a kapcsolatot ne lehessen politikai tőkévé kovácsolni, 2006-ban puccsal távolították el a hatalomból Thakszint, majd 2014-ben ugyanezt tették és szintén ex-miniszterelnök húgával, Yingluck Csinavattal.

Rovatok