Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak a bíborosok az épületben nyíló meki ellen

2016. október 14., péntek 19:44

Nemsokára olyan helyre települ a McDonalds, ahová korábban fast food még nem tette be a lábát: pár száz méter híján Vatikán városában nyílik a legújabb éttermük. Bár a városállam falain kívül, de a Vatikáni élet egyik központjában nyílna az új meki, ráadásul pont egy olyan épületben, ahol több bíboros is lakik.

A Guardian cikke szerint a vatikáni lakosokat inkább a döntés szimbolikus oldala zavarja: egy amerikai multi települ a Katolikus Egyház fellegvárába. Az épületben élő bíborosok viszont azért aggódnak, mert az étteremlánc érkezése komoly átépítési munkálatokat jelent, aminek költségeihez nekik is hozzá kell járulniuk. A Vatikán közleménye szerint azonban nincs szó ilyesmiről: a bíborosok csak azért kaptak értesítést, mert az egyik liftet kivonják a forgalomból.

Most panaszt tettek, hogy nem egyeztettek velük a döntés előtt, ami igaz is: az Apsa, ami a Vatikán ingatlanvagyonával kapcsolatos ügyeket kezeli, nyáron jelentette be, hogy a McDonalds tette messze a legmagasabb ajánlatot az ingatlanra – "havi több tízezer euróról" van szó –, amivel kiütött minden más céget a versenyből.

A Borgo Védelméért Tanács szerint az új étterem nem csak azért problémás, mert majdnem minden bíboros ott él, hanem mert közel van a Svájci Gárda barakkjaihoz is, félő, hogy az ifjak rászoknak majd a gyorskajára. A tervet ellenzők Firenzével példálóznak, ahol visszadobták a Porta Sant'Anna közelébe települő McDonalds tervét.

A Guardian szerint nem könnyű megjósolni, hogy Ferenc pápa meghallja-e majd a bíborosok panaszait, mivel a pápa egyszerű körülmények között, a Casa Santa Martában lakik, és többször is kifejezte már, hogy a klérus tagjainak a lehető legszerényebben kellene élnie. A klérus fényűző életmódjával kapcsolatban olasz újságírók két könyvet is kiadtak, amelyek rávilágítanak, hogy sok egyházfi él luxuskörülmények között, ámde nagyon olcsón.

Rovatok