Index Vakbarát Hírportál

Légicsapásokkal folyik a harc az egyiptomi Iszlám Állam ellen

2016. október 15., szombat 12:46

Az egyiptomi hadsereg megtorló légicsapást hajtott végre szombaton a Sínai-félsziget északi részén az Iszlám Állam dzsihadistái ellen. És hogy mit toroltak meg? A szervezet pénteki rajtaütését, mely során egy ellenőrzőpontnál 12 egyiptomi katonával sikerült végezni.

A hadsereg MTI által idézett közleményében tudatta, hogy a légierő hajnalban előbb felderítő repülést végzett a célpontok azonosítására, majd "összpontosított támadást" hajtott végre az előző napi terrortámadás elkövetőire.

 A Sínai-félsziget már a bibliai idők óta szabadcsapatok búvóhelyéül szolgál, nem csoda, ha a helyi beduinok törzsek is sikerrel folytatnak gerillaháborút a kairói kormány ellen. A beduinok akkor lázadtak fel, amikor az egyiptomi hadsereg puccsal elmozdította tisztségéből a mérsékelt iszlamista -  Muszlim Testvériség-tag - Mohamed Murszi elnököt. A lázadók azonban egyre közelebb sodródtak a dzsihadista mozgalomhoz, melyet az tetőzött be, hogy 2014-ben a Vilájat Színáa néven csatlakoztak az Iszlám Állam-franchisehoz.

Az egyiptomi hadsereg számos tisztogató hadjáratot vezetett a félszigetre, de – nem kis részben a helyi lakosság ellenszenvét kiváltó ostoba és brutális módszereinek köszönhetően – a mai napig sem tudta letörni a felkelést, és mint a pénteki példa is mutatja, továbbra is fájdalmas veszteségeket bír okozni a központi kormányzatnak. Ráadásul a sarm es-sejki géprobbantással és több, turistalátványosságok közelében végrehajtott merénylettel az egyiptomi idegenforgalomra isk

Rovatok