Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik az utolsó Tienanmen téri foglyot

2016. október 15., szombat 10:24

Ezerhatszáz embert ítéltek el, ma már csak Miao Deshun ül börtönben az 1989-as letartóztatások miatt. De már ő sem sokáig.

Kína elengedi Miao Deshunt, az utolsó embert, aki még börtönben van az 1989-as Tienanmen téri felkelés leverése óta – írja a Dui Hua emberi jogi szervezet értesülésére hivatkozva a CNN. Miao Deshunt, az egykori gyári munkást 24 éves korában tartóztatták le – 1600 másik tüntetővel együtt –, amiért hozzávágott egy kosarat egy már lángoló tankhoz.

Miao Deshunt 1989 augusztusában felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, amit két és fél év múlva életfogytig tartó börtönre, 1998-ban 20 éves börtönre enyhítettek. A BBC korábbi beszámolója szerint azért ül még mindig börtönben, mert sok más elítélttel ellentétben sosem ismerte el a hibáját, nem engedelmeskedett a szabályoknak, és nem volt hajlandó átnevelésen részt venni.

Miután kiengedik, Miao Deshuntól még hét évre megvonják a politikai jogokat, azaz ennyi ideig nem szavazhat, nem indulhat választáson, és nem gyakorolhatja szólásszabadság jogát. Jelenleg nem érhető el róla semmilyen fotó, és az elengedéséről sem számolt be a kínai állam által irányított média. „A Tienanmen téren történtekre való emlékezést a kínai hatóságok még 27 év után is felforgatásnak minősítik”, mondja William Nee, az Amnesty International Kína-kutatója.

Rovatok