Index Vakbarát Hírportál

Nagyszabású terrortámadást hiúsítottak meg az USA-ban

2016. október 15., szombat 07:38

Nyolc hónapos nyomozást követően kapcsoltak le amerikai nyomozók három férfit, akik szomáliai bevándorlók felrobbantását tervezték. A trió egy olyan lakóépület-együttest akart felrobbantani a A kansasi Garden Cityben, amelyben mintegy 120 szomáliai bevándorló él. A komplexumhoz mecset is tartozik.

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint a vádlottak egyike 47, a másik kettő 49 éves. A nyomozási jegyzőkönyvek szerint a három összeesküvő már felderítette a lakóparkot, és beszerezte a merénylethez szükséges lőfegyvereket és robbanószert  - ekkor csaptak le rájuk a rendőrök.

Míg a Reuters brit hírügynökség a minisztériumi közleményre hivatkozva arról számol be, hogy a három férfi a Crusaders (Keresztes vitézek) elnevezésű csoport tagja, addig az AP a wichitai szövetségi ügyészség állítását idézi, miszerint a trió egy olyan csoport tagja, amely magát Kansasi Biztonsági Erő-nek nevezi. A zavar annyiban érthető, hogy az Egyesült Államok hemzseg e különféle fegyveres milíciáktól, melyek - a problémáról az oregoni területfoglalással kapcsolatban mi is írtunk.

(MTI)

Rovatok