Index Vakbarát Hírportál

Ennél a két wannabe-dzsihadistánál nehéz ostobább módon lebukni

2016. október 15., szombat 07:56

Két amerikai férfit kapcsoltak le Texasban, akik kacskaringós úton akartak eljutni az ISzlám Állam szíriai birtokára, hogy ott valódi dzsihadistává válhassanak és a Korán ígérete szerint mártírként a paradicsomba juthassanak - írja az MTI szombaton az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának közleménye alapján.

A két férfi 30 és 35 éves, mindkettő milwaukee-i lakos - azaz a Michigan-tó mellől jókora utat tettek meg délre, hogy Mexikóba átlépve ott szerezzék be a szükséges úti okmányokat szíriai útjukhoz, a közel-keleten pedig be akartak állni az Iszlám Állam harcosainak sorába. Szíria egyébként inkább csak tranzitország lett volna: a két férfi szándékai szerint végső úti célként a paradicsomba akart jutni.

A két férfit az FBI egyik interneten figyelő ügynöke buktatta le. Az ügynök az egy közösségi portálon akadt össze velük szeptemberben; el is fecsegték neki útitervüket, sanyarú lakáskörülményeikre panaszkodtak, továbbá arra, hogy nagyon megelégelték az életet "pogány" társadalmi rendszerben. Elmondták, hogy a sáría törvényei szerint szeretnének élni, és hogy nagyon igyekeznek a paradicsomba jutni. Az FBI emberének október elsején még egy videót is küldtek magukról, olyat, amelyen háttérdíszletként az Iszlám Állam házi készítésű zászlaja díszelgett.

Nem ez az első eset, hogy az Egyesült Államokból felnőtt férfiak dzsihadista harci túrára próbálnak indulni. Júliusban három floridai férfi tervezte ugyanezt, kettő közülük már 50 éves is elmúlt. Egyébként a Nyugatról, nem muszlim közösségekből érkező dzsihadistákat viszonylag rövid karrier várja a Közel-Keleten. Az Iszlám Állam tisztjei ugyanis 99 százalékukat azonnal beültetik a páncélozott autóbombák (amit szép katonai mozaikszóval VBIED-ként szokás emlegetni) volánja mögé. Az IS-ben ugyanis úgy gondolkoznak, hogy úgysem tudják kideríteni, hogy ezek a figurák valóban őszintén hisznek a Kalifátusban, netán ügynökök - öngyilkos merénylőnek viszont mindenképp jók lesznek.

Rovatok