Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a kormány, feloszlatták a parlamentet Kuvaitban

2016. október 16., vasárnap 17:41

Belső egyenetlenségek miatt vasárnap lemondott a kormány Kuvaitban, az uralkodó feloszlatta a parlamentet is, írja az MTI.

Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir emír a kényes regionális helyzetre és az ebből fakadó biztonsági kockázatokra hivatkozva rendeletben oszlatta fel a 2013-ban megválasztott parlamentet. Az új választások időpontját egyelőre nem írta ki, az alkotmány értelmében azonban erre két hónapon belül sort kell keríteni.

Az AP hírügynökség szerint a döntéshez az olajárak esése és a lakosság életszínvonalának csökkenése is hozzájárulhatott, hiszen megduplázták a benzin árát, illetve megszüntettek bizonyos lakossági támogatásokat, ami elégedetlenséget szült.

Kuvaitban az Iszlám Állam is egyre több kellemetlenséget okozott: 2015-ben a fővárosban, Kuvaitvárosban például egy öngyilkos merénylet 27 ember halálát okozta egy síita mecsetben, egy héttel ezelőtt pedig egy egyiptomi fiatalember egy robbanószerrel megrakott kukásautóval hajtott neki egy autónak, amelyben öt amerikai katona utazott, de végül csak önmagában tett kárt, számos csonttörése és egyéb sérülése is lett.

Rovatok