Index Vakbarát Hírportál

Közmunkára ítélték az orosz olajmilliárdos fiát

2016. október 17., hétfő 15:46

Közmunkára ítélték a legnagyobb orosz magán olajtársaság, a Lukoil alelnökének fiát. Ruslan Samszuarovékat idén májusban gyorshajtásért állították volna meg a rendőrök, ám a húszéves fiú és társai inkább megpróbáltak lelépni. Igaz, nagyon nem titkolták, a Periscope-on egyenesben ők maguk közvetítették a menekülés perceit. Samszuarov autóját egy barátja vezette.

Samszuarovra 300 óra közmunkát szabtak ki, társára ugyanennyit, ám neki 20 ezer rubel – egy rubel 4,5 forint – büntetést is fizetnie kell. 

Emellett az állam elkobozta Samszuarov 30 millió forintos Mercedes terepjáróját.

Az ítéletben szerepe volt a fenti videónak is, ahol a rendőröket sértő viccelődések hallhatók. Igaz, a hivatalos személlyel szembeni erőszak vádját elvetették.

Az ügy furcsasága, hogy egy embert mentettek fel az ügyben: azt, aki az autót vezette. Abduvahob Madzsidov ismert figurája a moszkvai illegális utcai versenyeknek.

Az ügyészség két év letöltendő börtönt kért volna az elkövetőkre. Az elnöknek felelős emberi jogi tanács tagja, Kirill Kabanov szerint az enyhe ítélet hasonló bűncselekményre bátorít mindenkit – írta a Ria Novosztyi.

A májusban végül elkapott fiúkat szabálysértési eljárást indítva elengedték a rendőrök, júniusban pedig a garázdaság címén folyó nyomozással is felhagytak, igaz, hivatalos személy sértegetése miatt az ügy folytatódott. Júliusban enyhe ítélet született: csak az autót vezető fiút érte retorzió, négy hónapra bevonták a jogosítványát. Az ügy a nagy sajtóvisszhang miatt vett végül komolyabb fordulatot, a Nyomozati Bizottság megtámadta az ügyészség döntését a nyomozás leállításáról. Ez vezetett az ügy folytatásához és a hétfői ítélethez.

Rovatok