Index Vakbarát Hírportál

Robbanás egy német vegyi üzemben, egy ember meghalt

2016. október 17., hétfő 14:10 | aznap frissítve

Két helyen is baleset történt a BASF németországi vegyi üzemeiben: a ludwigshafeni üzemben hatalmas robbanás következett be, a közeli lampertheimi gyárban egy tartály durrant szét. A hatóságok szerint nem terrortámadásról, hanem üzemi balesetekről van szó. 

Egy ember meghalt, hat embert keresnek a mentők a robbanás helyszínén – írta a BBC.

Az első jelentések szerint a ludwigshafeni gyár kikőtőjénél egy csővezeték szerelése közben következett be a robbanás.  Egy ember meghalt, négy munkás eltűnt, többen súlyosan megsérültek. A robbanás következtében több közelben álló jármű is a lángok martalékává vált. 

Robbanás történt egy német vegyi üzemben

A vezetékből hatalmas fekete füst szállt fel. A Twitteren több helyi lakos légzési nehézségekre panaszkodott. A környéken élőket felszólították, hogy zárják be az ablakokat, kapcsolják ki a szellőztetőket és  a légkondicionálókat.

A gyár közleménye szerint a megsérült csővezetékeken hajókról származó nyersanyagokat szállítottak a feldolgozási helyükre. A robbanás után biztonsági okokból leállították az üzemben folyó munka alapjául szolgáló két úgynevezett krakkolót. Eközben több helyen keletkeztek tüzek, mert el kellett égetni a csővezetékben lévő anyagokat. (A magas hőmérsékletű gőzzel végzett krakkolás során a gyárban nyersbenzint állítanak elő, amit műanyagok, lakkok, oldószerek és növényvédő szerek gyártásához használnak.)   

A BASF tíz négyzetkilométeres ludwingshafeni üzeme a világ legnagyobb egybefüggő területen elhelyezkedő vegyi gyára, amely 40 ezer embernek ad munkát. 

Hétfőn reggel a BASF néhány kilométerrel odébb található lampertheimi üzemében egy műanyaggyártáshoz használt berendezés töltése során következett be kisebb robbanás. Itt négy munkás sérült meg. A berendezést leállították, káros anyag nem került a környezetbe. 

Rovatok