Index Vakbarát Hírportál

Moszkva leállította Aleppó bombázását

2016. október 18., kedd 13:59

Felfüggesztette az aleppói légicsapásokat az orosz légierő és Bassár el-Aszad erői – közölte kedden a Kreml. A fegyverek kedd reggel hallgattak el Szíria egykor legnépesebb, a háború kitörése előtt kétmilliós városában, ahol Aszad nem az Iszlám Állam (IS), hanem a nyugati támogatást élvező fegyveresekkel vív harcot.

Moszkva ezzel a még mindig százezres lakosság csütörtökre tervezett evakuálását és a segélyszállítmányok bejuttatását akarja biztosítani – írta a BBC.

Emellett azonban a fegyveresek elvonulását is lehetővé akarja tenni Moszkva és Damaszkusz, ezért a szíriai erőket valamelyest visszavonják, bízva abban, hogy ezután könnyebben és kevesebb áldozattal lesz lehetőség Aleppó visszavételére.

Az ENSZ szerint a garantált fegyverszünetnek hosszabbnak kell lennie csütörtökön néhány óránál, mert nem lesz elég az idő a lakosság evakuálására. 

Az orosz fél azután jelentette be a keddi fegyverszünetet, hogy egy 14 tagú család életét vesztette a bombázásokban. Helyi megfigyelők szerint a bejelentés előtt nem sokkal is bevetették a repülőgépeket, amelyek eddig 430 civil életét oltották ki. A támadások miatt Moszkvát számos nyugati kritika érte, elsősorban azért, mert olyan város visszaszerzésében segít a Nyugat szerint elmozdítandó Aszadnak, amely nem az IS kezén van – ellentétben az észak-iraki Moszullal, amelynek visszavételét a nyugati és kurd erők az iraki hadsereggel közösen vasárnap éjjel megkezdték.

Rovatok