Index Vakbarát Hírportál

Theresa May: Két évnél tovább húzódhatnak a Brexit-tárgyalások

2016. október 19., szerda 17:35

117 nap

Ennyi telt el, mióta az Egyesült Királyság népszavazáson döntött: kilép az EU-ból. A referendum önmagában nem elég, az országnak Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyében foglaltak alapján be kell adnia a kilépési igényét, majd 2 éve van a feltételekről tárgyalni. May korábban azt ígérte, hogy március végén beadják a kilépési kérelmet.

Szerdán, 117 nappal a Brexit-népszavazás után Theresa May, a Konzervatív kormánypárt miniszterelnöke az Alsóházban arra tett utalást, hogy a tárgyalások tovább húzódhatnak majd 2 évnél is. Nemcsak a kilépés, hanem egy új gazdasági együttműködés feltételeiről is dönteni kell majd, ez utóbbinál pedig az uniós tárgyalók valószínűleg kérlelhetetlenek lesznek majd, hogy elrettentsék a kilépéstől a többi tagállamot.

May azt mondta, 

A hosszas alkudozás kettő, vagy akár több éven keresztül húzódhat.

A miniszterelnök asszony szóvivője szerint May arra utalt, hogy a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyében foglalt 2 éves határidő meghosszabbítható, ha erre lenne szükség. Ez azonban az Európa Tanács egyhangú támogatásától függ, és azt a szóvivő is elismerte, hogy még nem egyeztettek senkivel a témában.

A BBC szerint van kiskapu: az 50. cikkely nem konkretizálja, hogy pontosan miknek kell benne foglaltatnia a kilépési megyegezésben,

ezért talán a kétlépcsős kilépésre is lenne lehetőség.

 Még nem tudunk semmi biztosat, de sejteni lehet, hogy sok senior európai politikus hajlana erre a megoldásra.

Rovatok