Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a gázoló rendőröket

2016. október 20., csütörtök 10:58

Felfüggesztettek kilenc rendőrt a Fülöp-szigeteken az amerikai nagykövetségnél végrehajtott erőszakos oszlatásért, írja az MTI.

Manilában az Egyesült Államok diplomáciai képviseleténél tartottak demonstrációt, ahol egy rendőrségi járőrautó a tüntetők közé hajtott, és több embert elütött. A rendőrök könnygázt is bevetettek az ezerfős tömeg ellen.

Ronald dela Rosa országos rendőrfőnök elrendelte az incidens kivizsgálását.

Bosszús és szomorú vagyok. Láttam, hogy emberek sebesültek meg. Nem szeretném, hogy a Fülöp-szigetekieknek bántódásuk essen

– tette hozza a rendőrfőnök. Azt mondta, hogy teljes körű vizsgálatot kezdtek, és mindenkit megbüntetnek, aki életeket veszélyeztetett.

A tüntetők azért vonultak a nagykövetség elé, hogy kiálljanak Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő új külpolitikája mellett, amellyel csökkenteni próbálja a függőséget az Egyesült Államok támogatásától. A tiltakozók vörös festéket dobtak a diplomáciai képviselet kapujára, és telefirkálták a követség falát, egyebek között olyan feliratokkal, hogy Kifelé az amerikai csapatokkal, vagy Az Egyesült Államok sorscsapás a munkások számára.

A demonstráción huszonöt tüntető és harminc rendőr megsebesült, 21 tiltakozót pedig rövid időre őrizetbe vettek.

Rovatok