Index Vakbarát Hírportál

Ha Aleppó elesik, a háborúnak még nincs vége

2016. október 20., csütörtök 07:06 | aznap frissítve

Humanitárius célú fegyverszünetet léptetett életbe Aleppónál az orosz és a szíriai haderő. A fegyvernyugvás ideje alatt a polgári lakosok és a kormányellenes fegyveresek elhagyhatják a város keleti negyedeit, közölte csütörtök reggel az orosz állami Rosszija24 hírtelevízió.

A városból való távozáshoz nyolc folyosót nyitottak meg, közülük kettőt a fegyveresek számára. Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy nemzetközi szervezetek kérésére a közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett fegyverszünetet az eredeti tervhez képest három órával, vagyis 18 óráig meghosszabbítják. Az orosz és a szíriai légierő Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentése szerint kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását.

John Kerry amerikai külügyminiszter nem vár túl sokat az új szíriai tűzszünettől, írja az MTI. Az amerikai diplomácia vezetője Washingtonban azt mondta: szerinte nincs meg a kölcsönös bizalom a tűzszüneti megállapodáshoz.

Ismét Oroszországot figyelmeztette, mondván: "minden egyes bomba, amelyet Oroszország és az Aszad-rezsim ledob, csak tovább radikalizálja az embereket". Szerinte Moszkvának meg kell értenie, hogy a bombázások nem oldják meg, csak súlyosbítják a helyzetet:

Ha Oroszország és Aszad sikeresen be is veszi Aleppót, ettől még a háború alapvető dinamikája nem változik meg.

Az amerikai diplomácia vezetője szerdán ismét kérte Oroszországot, hogy hagyjon fel Aleppó bombázásával. Az ENSZ székházában New Yorkban szerdán délután az Amnesty International munkatársai új műholdas felvételeket mutattak be Aleppóról, s ezekből jól látszik, hogy a szíriai várost 110 helyen érte bombatalálat. Az emberi jogi szervezet álláspontja szerint az intenzív bombázások célja "a város kiürítése és ellenőrzés alá vonása".

A Berlinben Angela Merkellel és Francois Hollande francia elnökkel tárgyaló Vlagyimir Putyin azt mondta: Oroszország kész meghosszabbítani az aleppói humanitárius tűzszünetet, de azt várja a Nyugattól, hogy elválassza a terroristákat a mérsékelt ellenzéktől.

Az orosz elnök berlini sajtótájékoztatóján beszélt erről csütörtökre virradóra, miután a szíriai válságról tárgyalt Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel. Megbeszélésükre a kelet-ukrajnai válság megoldásának szentelt normandiai négyek találkozója után került sor.

Oroszország hajlandó tovább szüneteltetni az aleppói légicsapásokat amennyire ez lehetséges, az ottani helyzet alakulásának függvényében. "Készek vagyunk ezt tenni mindaddig, amíg nem szembesülünk az Aleppóban megbúvó bandák aktivizálódásával... Arra számítunk, hogy a partnereink, elsősorban az amerikaiak, mindent megtesznek, amit eddig ígértek az an-Nuszra Front és a hozzájuk hasonló terrorszervezetek elválasztásáról az ellenzék úgynevezett egészséges részétől..." - mondta Putyin.

Rovatok