Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: A kormánynak nem kellett befolyásolnia a magyarokat, maguktól szavaztak

2016. október 20., csütörtök 18:28

Az egyik legismertebb interjúműsor, a BBC-s Hardtalk vendége volt Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter. Egyelőre egy rövid, három perces részletet lehet megnézni belőle online, de az MTI is kiadta már a beszélgetés főbb pontjainak összefoglalóját, ezek alapján két lényeges téma volt a műsorban: a brexit és a menekültkérdés.

A brexittel kapcsolatban Szijjártó elmondja:

Ennél érdekesebb lehetett viszont a menekültválsággal kapcsolatos rész, amiben a műsorvezető a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentésével szembesíti Szijjártót: a jelentés szerint a Magyarországon átvonuló menekültek közül többet is ok nélkül bántalmaztak a magyar rendőrök. Szijjártó szerint viszont pont az ellenkezője történt, a migránsok bántották a rendőröket, például amikor a határon átdobáltak.

A műsorvezető, Stephen Sackur megjegyezte, hogy Magyarország többször is úgy viselkedik, mintha magát az EU-t akarná szétzilálni, az alapértékeit kérdőjelezné meg, de Szijjártó szerint csak azért tűnhet így, mert mostanában az EU több, kollektív megoldását is rossznak tartják.

Amikor felmerült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kvótanépszavazás kampányában gyakorlatilag azt üzente az országnak, hogy minden migránst potenciális terroristának kell tekinteni, csak az volt a válasz, hogy

a kormánynak nem kellett befolyásolnia a magyar népet, mert megvolt a maga tapasztalata a migránsokról, és ez alapján szavazott a referendumon.

Majd arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a közmédia a tudósításainak 95%-ában a kormány álláspontját támogatta, de mégsem lett érvényes a népszavazás, Szijjártó megjegyezte, hogy 3,3 millió ember szavazott nemmel, ami hatalmas szám.

Újra előkerültek a kormány Nyugat-Európába képzelt no-go zónái, amit a műsorvezető képtelenségnek nevezett. Szijjártó közölte, nem akarja megsérteni a briteket, de képmutatás tagadni, hogy lennének no go zónák Londonban és Nagy-Britanniában, és képmutató módon nem lehet megoldani Európa jelenleg legsúlyosabb gondját.

Sackur viszont azt tartotta képmutatásnak, hogy miközben Magyarország nem hajlandó befogadni 1289 menedékkérőt - többek közt a keresztények védelmében -, aközben 300 ezer euróért letelepedési kötvényt kínál EU-n kívüli állampolgároknak, például a nem keresztény kínaiaknak vagy irániaknak.

Szijjártó Péter erre úgy válaszolt, hogy az illegális migrációnak semmi köze a letelepedési kötvényekhez, és a vásárlókat ellenőrzik a magyar hatóságok, sőt, ilyen program létezik több más országban. Azt is elmondta, hogy Magyarország igenis kiveszi a részét Európa terheinek megosztásából, és szolidáris a többi tagországgal: mert az is a szolidaritás egyik formája, hogy feltartóztatja azokat az illegális migránsokat, akik Magyarország területén szeretnének Nyugat-Európába jutni.

Rovatok