Index Vakbarát Hírportál

Aleppó bombázása háborús bűncselekmény

2016. október 21., péntek 13:01

Háborús bűncselekménynek számít Aleppó ostroma és bombázása

- jelentette ki pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Zeid Raad al-Husszein videokapcsolaton keresztül szólalt fel a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának ülésén. Aleppót "mészárszéknek" nevezte, ahol "történelmi léptékű bűntettek" zajlanak a polgári lakosság ellen.

A jordániai herceg drámai szavakkal sürgette a nagyhatalmakat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és utalják Szíria ügyét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé:

Mindannyiunkat kísérteni fog a nemzetközi közösség kollektív tétlensége, hogy megvédje a civileket és megakadályozza a vérontást.

A tanács a nap folyamán várhatóan meg fog szavazni egy olyan határozatot, amely az aleppói visszaélések fokozottabb figyelését indítványozza majd. Egyébként a szír és orosz légierő terrorbombázásait eddig is igen alaposan dokumentálták, úgyhogy az ENSZ döntése - a világszervezet legtöbb döntéséhez hasonlóan - nem fog gyökeres változást hozni a szíriai polgárháborúban.

Paulo Pinheiro, a Szíriával foglalkozó ENSZ-bizottság vezetője pénteken azt mondta, hogy a testület folytatja az aleppói háborús bűnök dokumentálását, és arra kérte a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányt, hogy "szolgáltasson információkat az erőszakcselekményekről" - melyeket egyébként pont Aszad csapatai követtek el, úgyhogy biztos tódulni fognak a megdönthetetlen bizonyítékok!

Ahogy arról mi is sokat írtunk, az egykor virágzó észak-szíriai metropoliszt hónapok óta hevesen támadják, az ellenzéki milíciák által ellenőrzött keleti része lényegében romhalmazzá vált. A százak halálával járó pusztítás PR-szempontból már Aszadnak és Putyinnak is kellemetlenné vált, ezért ügyes ritmusérzékkel csütörtökön bevezettek egy naponta 11 órán át tartó "humanitárius tűzszünet"-et, amely vasárnapig lesz érvényben. A szíriai kormány egy folyosót is megnyitott a Kelet-Aleppót elhagyni kívánó felkelők és civil lakosság számára, sokan azonban nem mernek távozni, mert állítólag nem kaptak garanciákat arra, hogy a kormányerők nem veszik őket őrizetbe.

(MTI)

Rovatok