Index Vakbarát Hírportál

Svédországban megnyílt az első ateista temető

2016. október 21., péntek 16:25

Megnyílt az első temető, amelyik Svédország növekvő ateista lakosságát fogadja be - írja az Independent.

Az ötlettel Josef Erdem, az ország központi részén található Borlänge városából rukkolt elő. Úgy gondolta, hogy hiányzik egy olyan temető, ahol az emberek maguk döntenek arról, hogy milyen sírkövük legyen. A férfi aki Kurdisztánban nőtt fel többek között azt mondja, hogy élete során sok különböző emberrel találkozott. 

A férfi megpályázta a területet, és meg is kapta a svéd egyháztól, akik a gondozásról fognak gondoskodni, de itt meg is áll a kompetenciájuk a hellyel kapcsolatban. Erdem nyilatkozatában elmondta, hogy mindenki maga dönthet a sírkövéről, azzal az egy feltétellel, hogy vallási és nemzeti jelképek nem szerepelhetnek rajta. 

Az eddigi viszajelzések alapján ateisták és vallásos emberek egyaránt nagyon támogatták az ötletet és bár a terület egyelőre üresen áll, az első jelentkezők már feltűntek, ami nem csoda, hiszen Svédország dobogós ateizmus terén egyes felmérések szerint. A Gallup 2015-ös kutatása szerint a megkérdezettek 76 százaléka adta azt a választ, hogy nem vallásos, vagy meggyőződéses ateista.


Rovatok