Index Vakbarát Hírportál

Majdnem öt év után szabadultak a szomáliai kalózok túszai

2016. október 23., vasárnap 13:01

Elengedték a szomáliai kalózok azt a 26 túszt, akiket 2012 márciusa óta tartottak fogva - írja a CNN. A 26 férfi egy ománi halászhajó legénységének életben maradt tagjai, amelyet a kalózok a Seychelles-szigetek környékén támadtak meg és raboltak el. A hajón 29-en dolgoztak, egy fő akkor vesztette életét, amikor a kalózok megszállták a hajót, ketten pedig a fogságban megbetegedtek és meghaltak. A túszok mind férfiak, akik különböző ázsiai országokból, többek között Kínából, Vietnamból, Kambodzsából és Indonéziából származnak. 

A túszok sorsáról az Oceans Beyond Piracy nevű szervezet tárgyalt a kalózokkal, arról viszont a szervezet képviselői nem nyilatkoztak, hogy fizettek-e váltságdíjat a foglyokért. A 26 férfinek az ENSZ segít majd, hogy hazakerülhessenek a családjukhoz. A túszok az Oceans Beyond Borders szerint mind alultápláltak, de ahhoz képest, hogy min mentek keresztül, egészen jó állapotban vannak. Négy túsz viszont ápolásra szorult a mentés után. 

A szomáliai kalózok az elmúlt években már kevesebb gondot okoznak az Indiai-óceánon, pár évvel ezelőtt viszont rettenetesen megkeserítették a nemzetközi kereskedelemben dolgozó cégek és hatóságok életét. Az ENSZ 2013-as tanulmánya szerint 18 milliárd dollárral drágább volt kereskedni a szomáliai kalózok miatt.

A legtovább a szomáliai kalózok fogságában az a négy thai férfi volt, akiket még 2010 áprilisában raboltak el és 2015 februárjában engedtek el, akik így két hónap híján öt teljes évig voltak a kalózok túszai. 

Rovatok