Index Vakbarát Hírportál

Több ezer embert szállítanak el a calais-i menekültdzsungelből

2016. október 24., hétfő 07:07 | aznap frissítve

Az észak-franciaországi Calais-ban hétfőn megkezdődött a dzsungel néven is ismert, illegális migránstábor felszámolása, írja az MTI. A táborban 7000 ember él, őket a tervek szerint egy héten belül elszállítják, a tábort pedig ledózerolják.

A menedékkérőknek kora reggel  bőröndjeikkel, csomagjaikkal  kellett felsorakozniuk egy hangár előtt. A hatóságok ezt a pontot jelölték ki a tábor kiürítéséhez. A BBC szerint a tábor lakóinak elszállítását 1200 rendőr biztosítja. Vasárnap este volt pár kisebb összecsapás a rendőrség és néhány menekült között, de amióta megkezdődött a kiürítés, már minden békés.

A migránsokat buszokkal szállítják Franciaország különböző pontjain kialakított 287 átmeneti befogadóközpontba, melyekben összesen 7500 ágyat állítottak fel. Már az első nap 2400 embernek el kell hagynia a telepet.

A francia belügyminisztériumot idézve a Guardian azt írja, hogy a rendőrség nem tervez erőszakot alkalmazni, de ha lesznek olyanok, akik nem akarják maguktól elhagyni a tábort, vagy olyan civil szervezetek, akik akadályozzák a kiürítést, akkor ellenük fel fognak lépni.

Hétfő délután fél egyig 600 embert vittek el a táborból. A teljes felszámolása nagyjából egy hétig fog tartani.

Rovatok