Index Vakbarát Hírportál

Örökbe fogadhatják párjuk gyerekét a cseh melegek

2016. október 24., hétfő 17:43 | aznap frissítve

A jövőben örökbe fogadhatják egymás gyerekét a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő meleg párok Csehországban, írja az MTI. A törvénymódosítást hétfőn fogadta el a cseh kormány, ugyan még a parlamentnek is el kell fogadnia, de a kormánykoalíció többsége miatt valószínűleg ez nem okoz gondot.

A módosítással azt akarják elérni, hogy megerősítsék a családi kapcsolatokat a bejegyzett partnerek között. Jelenleg gondot okoz, hogy az egynemű partnerek esetében a másik felhatalmazása nélkül nem lehet a gyereket óvodába vagy orvoshoz vinni, az új módosítás ezen a helyzeten könnyít. Ráadásul ha esetleg a biológiai szülő meghal, akkor nem kell a gyereket rögtön árvaházba küldeni, hanem jogviszony fűzheti a másik partnerhez.

A 2006-ban bevezetett egyneműekre vonatkozó törvény óta közel háromezer azonos nemű élettársi viszonyt jegyeztek be Csehországban. A melegek között a válás egyébként nagyon ritka, és már most közel ezer gyermeket nevelnek homoszexuális szülők. Szakértői vizsgálatok szerint ezeknél a gyerekeknél semmilyen szexuálisan rendellenesség nem tapasztalható az eltérő családi háttér miatt. A tíz évvel ezelőtti támogatottsághoz képest majdnem kétszer annyi ember ért ma egyet a melegek örökbe fogadásával Csehországban.

Rovatok