Index Vakbarát Hírportál

Fontos kutatás: Oroszországban felmérik az egyetemek tiltakozási potenciálját

2016. október 24., hétfő 20:20

Oroszországban kiértékelik az állami egyetemek diákjainak és professzorainak tiltakozási potenciálját, és a felmérés eredményét szolgálati használatra az államhatalmi szervek rendelkezésére bocsátják. - írta hétfőn az orosz Komerszant. A lapnak a felsőoktatási intézmények nevelésügyi rektorhelyetteseinek hétvégi tanácskozásáról szivárogtatott valaki.

Hogy mit jelent a  tiltakozási potenciál? Igen, azt, hogy egyes intézményekben mekkora a rendszerellenes indulat, és mekkora a készség a tiltakozásokra. Ezt úgy mérték fel, hogy az elmúlt két év során egy Oroszország jövőjének forgatókönyvei című előadássorozatot turnéztattak végig 40 fővárosi és tucatnyi vidéki egyetemen ,ahol kérték a diákokat, hogy fejtsék ki politikai álláspontjukat, sőt, bocsátkozzanak bátran vitába azzal kapcsolatban. A reakciók alapján mérték aztán fel, hogy mekkora az adott egyetemen a tiltakozási potenciál. A Komerszant értesülései szerint a megbeszélés után a projektvezető Nyikita Danjuk, a Népek Barátságának Oroszországi Egyeteme (az egykori Lumumba Egyetem) "stratégiai kutatási és prognosztikai intézetének" igazgatóhelyettese előtt 

sorban álltak a rektorhelyettesek, hogy egymást megelőzve hívják meg őt egyetemük tiltakozási potenciálját felmérni.

A lap úgy tudja, hogy a projekttel elégedett a Kreml, miután "gyakorlatilag veszteségek nélkül sikerült abszolválni az idei parlamenti választásokat", a projektszervezők figyelme a 2018-as elnökválasztás előtt elsősorban a vidéki felsőoktatási intézményekre irányul majd.

A kormányzat gyorsan letagadta a kezdeményezést, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján állította, hogy a Kreml nem is tudott az egészről. Danjuk pedig a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek kijelentette, hogy az egésznek köze nincs az ellenzéki diákok és tanárok kiszűréséhez, hanem 

egy tudományos ismeretterjesztő előadás- és vitasorozatról van szó

Méghozzá a "destruktív politikai technológiák", valamint a "szélsőségesség és a terrorizmus terjedésének megelőzése" témaköreiben. Ezeken Danjuk állítása szerint nem agitálnak majd, hanem gondolkodásra késztetik a hallgatókat.

Azért az a lista is tanulságos, hogy milyen magasztos témákról is kéne Danjuk szerint gondolkozniuk a hallgatóknak:

Rovatok