Index Vakbarát Hírportál

Nincs balhé a calais-i dzsungel kiürítésénél

2016. október 25., kedd 15:24 | aznap frissítve

Egyelőre rendbontás nélkül zajlik a calais-i menekülttábor kiürítése, írja a BBC. A dzsungel néven ismert terület egy nem hivatalos tábor, ahol a kétezres évek eleje óta gyülekeznek az Angliába készülő menekültek. A hatóságok a közelmúltban határozták el, hogy a nyomorúságos körülmények közt, sátrakban élő, 7000 menekültet táborokba telepítik, és a tábort elbontják.

Bár a várakozások szerint az akciót ellenállás kíséri majd, a második napon is balhé nélkül zajlik a művelet. Hétfőn kétezren távoztak, a területen maradtak jelenleg sorban állnak, hogy buszokra szállhassanak.  Szakértők attól tartanak, hogy nehezedik majd a helyzet, amikor azokra kerül a sor, akik nem akarják elhagyni a tábort. Sokan ugyanis még mindig reménykednek, hogy az alagúton keresztül át tudnak szökni Egyesült Királyságba. 

A tábor elbontása a Sky News szerint kedden délután kezdődött. A tervek szerint először kézzel szedik szét a sátrakat, majd buldózerekkel folytatják.

A calais-i rendőrség úgy nyilatkozott, hogy az evakuálást péntekig befejezik. A rendőrség tart attól, hogy néhányan a közeli erdőkbe húzódnak vissza, majd a művelet után visszaszivárognak a dzsungel területére. 

A táborban csupán kétszáz gyerek maradhat, őket konténerlakásokban helyezik el. A 13 év alatti gyerekeket, és a lányokat egy megállapodás szerint ugyanis akkor is befogadja Anglia, ha nem az országban élnek a szüleik. 

A tábor békés kiürítése nem meglepő azután, hogy hasonlókat tapasztaltunk Európa egyik legnyomorúságosabb vad táborában, Idomeniben is. Beszöktünk a rendőrségi akció színhelyére, ahol olyan volt a helyzet, mintha elit kommandót küldtek volna egy nyúltelep elköltöztetésére.

Németországba küldenék a dzsungel lakóit

Németországba kerülhet a franciaországi Calais dzsungel néven ismert illegális menekülttáborának több száz lakója - írta kedden a Rheinische Post című német lap.

A düsseldorfi lap értesülése szerit a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) azzal számolnak, hogy a francia hatóságok a rögtönzött sátortábor felszámolása nyomán több száz menedékkérő átvételét kérik majd, arra hivatkozva, hogy Németországban vették nyilvántartásba őket.

A Calais-ből érkező menedékkérők jelentős részét minden bizonnyal Észak-Rajna-Vesztfáliában kellene elhelyezni - írta a tartományi lap. Az Észak-Rajna-Vesztfáliában ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy szakpolitikusa szerint nem kellene átvenni Franciaországtól menedékkérőket. Németország "éppen elég menekültet fogad be, és Franciaországnak is hozzá kell járulnia" a menekültkérdés rendezéséhez - mondta a lapnak Gregor Golland.

A tartományi gyűlés (Landtag) képviselője hozzátette: azért is ellenzi a Calais-ből esetlegesen érkezők befogadását, mert "a franciák nem voltak hajlandóak befogadni menekülteket Németországból".

Rovatok