Index Vakbarát Hírportál

Beszélgetés az 56-os pogromvádról

2016. október 26., szerda 15:00

Az orosz médiában elhangzott kifogásolható kijelentések voltak a témája a külügyminiszter és az orosz nagykövet kedd esti megbeszélésen. Jegyzék, tiltakozás magyar részről nem volt, az oroszok viszont jelezték, korábbi, az 56-os eseményekért felelősséget vállal álláspontjuk nem változott. A külügy szerint az oroszok csűrnek-csavarnak.

A napokban az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat, Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese pedig az állami orosz televízió egy műsorában azt sejttette, hogy az Egyesült Államok állt a forradalom mögött. Ezért járt Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

A beszélgetésről Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be, írja az MTI.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulója kapcsán kifogásolható kijelentések hangzottak el a magyar '56-ról.

"A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg" - mondta Zvonova.

"Nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás. Egyszerű beszélgetés volt, amely során a nagykövet kifejtette hivatalos álláspontunkat, és természetesen felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek ezekről az eseményekről" - tette hozzá.

Zvonova elmondta, hogy a magyar fél kifejtette álláspontját az orosz médiában elhangzottakkal kapcsolatban.

A magyar álláspont

Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külügyminisztériumba, hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az '56-os hősök emlékét - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

"A nagykövet természetesen fogadta a tájékoztatást, és megerősítette, hogy az Oroszországi Föderáció hivatalos álláspontját, mint ismeretes, 1992-ben és 2006-ban fejtették ki orosz vezetők, és azóta az semmit sem változott" - hangoztatta a nagykövetség szóvivője.

1992 novemberében Borisz Jelcin orosz államfő magyarországi látogatása idején az Országgyűlésben mondott beszédében megkövette a magyar nemzetet az 1956-os szovjet beavatkozásért. 2006 februárjában Budapesten Vlagyimir Putyin orosz elnök megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a mai Oroszország nem visel felelősséget az 1956-ban történtek miatt. "A mai Oroszország nem a Szovjetunió, de (...) természetesen lelkünkben mi valamennyien érzünk valamiféle erkölcsi felelősséget" - mondta Putyin. Hangsúlyozta, hogy Moszkva megérti az erkölcsi, morális tanulságokat, vállalja azok terheit, és kész meghaladni  őket a jövő érdekében. 

Ugyanebben az évben, az 50. évforduló alkalmából az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács tagjai nyilatkozatban fejezték ki erkölcsi felelősségérzetüket és sajnálatukat a fél évszázaddal korábbi szovjet beavatkozás miatt.

Irina Zvonova szerint a magyar diplomáciai tárcánál kedden folytatott megbeszélés során a felek egyetértettek abban, hogy az adott kérdés megítélése a történészek dolga. Szergejev a megbeszélésen kifejtette, hogy Oroszországban az újságírók és a tudósoknak feltétlen joguk van a saját véleményhez és állásponthoz.

Dmitrij Kiszeljovot, az orosz állami médiaholding (VGTRK) vezérigazgató-helyettesét a RIA Novosztyi szerint "meglepte", hogy egy általa vezetett és szerkesztett tévéműsorban az 1956-os forradalomra vonatkozó állítások miatt behívták az orosz nagykövetet. Kiszeljov a hírügynökségnek kijelentette, hogy nem vonja vissza az általa a vasárnapi Vesztyi Nyegyeli (a hét hírei) műsorban elmondottakat, és meglepte az, hogy az újságírói tevékenység ilyen reagálást vált ki.

"Ez egy szerzői (a szerző véleményét tükröző) műsor, amelyben a szólás szabadságának elvével összhangban fejtettem ki véleményemet. A műsorban az akkori események szemtanúi és résztvevői visszaemlékezéseit mutattuk be mindkét oldalról, egyikük mellett sem foglalva állást. Ha Moszkvában a magyar nagykövetet a magyar média minden Oroszországgal kapcsolatos mondata miatt behívatnák, akkor gyorsan lejárná a cipőjét" - mondta.

A Ria Novosztyi szerint Kiszeljov műsorában azt firtatta: "Lehet, hogy éppen akkor, Magyarországon ez volt az első színes forradalom a barátai országainkban lezajlottak közül?" Kiszeljov azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt mögötte. A műsorban azt is állították, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből. 

A külgazdasági és külügyi tárca az orosz nagykövet bekéretésével kapcsolatban, még a megbeszélést megelőzően közölte, hogy világossá fogja tenni: "senkitől sem viseljük el", hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről. Kiszeljov a RIA Novosztyi anyavállalata, a Rosszija Szevodnya nemzetközi hírügynökség vezérigazgatója is.

Felfüggeszthetik Havas Szófia párttagságát az 56-os nyilatkozata miatt

Tudjuk, hogy Havas Szófia párttagunk véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban az édesapját elveszítette. Ezzel együtt Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával, írta közleményben az MSZP.

Havas Szófia a nagy port kavart orosz tévéműsorban kijelentette, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és a zsidókat, illetve kifejezte meggyőződését, hogy a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül, akik a fasiszta-ellenforradalmi puccsot voltak hivatottak előmozdítani. Ezért az MSZP Országos Elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését, és a fegyelmi eljárás megindítását.

Rovatok