Index Vakbarát Hírportál

Százezres tüntetés a venezuelai kormány ellen

2016. október 26., szerda 21:21

Százezrek tüntettek Caracasban és Venezuela más nagyvárosaiban szerdán Nicolás Maduro államfő ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy egyre inkább diktátorként viselkedik, mivel megakadályozta az elmozdítására indított népszavazást, amelyre 200 ezer aláírást gyűjtöttek a 30 milliós dél-amerikai országban – írja az MTI.

A nap folyamán az ellenzék "Elfoglalni Venezuelát " néven tüntetéseket szervezett az ország nagyvárosaiban. Tüntetéseikkel békés és demokratikus eszközökkel akarják rávenni a néhai Hugo Chavez örökébe lépett kormányt, hogy véget vessen az utóbbi évek gazdasági káoszának, amelyet abban az országban sikerült elérni 15 év alatt, ahol a világ egyik legnagyobb olajkincse rejlik.

Az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) szerint Caracasban biztonsági erők zárták el úttorlaszokkal a tüntetésekre siető aktivisták útját. Egy sor metróállomást is bezártak a venezuelai fővárosban a tüntetések megakadályozása érdekében. A nap folyamán számos üzletet zárva tartottak tulajdonosaik utcai összecsapásoktól tartva, a gyerekeket a szüleik nem vitték iskolába. Néhány aktivista ecettel és házilag készített maszkokkal készült fel arra a lehetőségre, ha a hatóságok könnygázt vetnének be a tömegoszlatáshoz.

A BBC szerint több tucat embert őrizetbe vettek, legalább húszan megsérültek, három embert lövések értek a tüntetők és a rendfenntartók közötti összecsapásokban.

Az buszvezetőből Chavez alelnökévé lett, majd dél-amerikai szocializmust ígérő vezető halála után elnökké választott Maduro leváltását követelő ellenzék péntekre további tüntetéseket szervez, azzal, hogy a tömeg az elnöki palota elé vonulhat, ami 2002 óta tilos – ekkor még Chavez ellen kíséreltek meg egy sikertelen hatalomátvételt.

A kormányt támogató Chávez-hívek is utcára vonultak szerdán Caracasban, beszámolók szerint jóval kisebb számban, mint az ellenzékiek.

A venezuelai választási bizottság múlt héten felfüggesztette Maduro államfő lemondatásáról szóló népszavazás kezdeményezésére irányuló aláírásgyűjtést.

A felmérések szerint a venezuelaiak 70 százaléka kormányváltást akar, aminek egyik fő oka a szárnyaló infláció, a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány. Maduro 2013-ban, az elnöki hivatalt 14 éven át betöltő Hugo Chávez után került az ország élére.

Rovatok