Index Vakbarát Hírportál

Százévesen elhunyt a japán uralkodóház legidősebb tagja

2016. október 27., csütörtök 10:28

Százévesen elhunyt csütörtökön egy tokiói kórházban Mikasza herceg, a japán uralkodóház legidősebb tagja - közölte a császári udvar hivatalára hivatkozva az MTI. A herceget május 16-án szállították be a Szent Lukács Nemzetközi Kórházba tüdőgyulladás miatt. Csütörtökön reggel érte a halál, miután állapota hirtelen rosszabbra fordult. A herceg a jelenleg uralkodó császár, Akihito apjának legfiatalabb öccse volt.

Az ősi keleti történelem tudós szakértői között tartották számon és tiszteletbeli elnöke volt a japán Közép-keleti Kulturális Központnak, valamint a Japán-Török Társaságnak. Az uralkodóház utolsó tagja volt, aki még katonai tapasztalatokkal rendelkezett, a második világháború után gyakran hangsúlyozta a béke fontosságát.

Mikasza herceg (korábban Takahito herceg) 1915. december 2-án született Taiso császár negyedik fiaként. Legidősebb bátyja volt Hirohito császár, Akihito apja. Mikasza herceg egy nemesember lányát, Takagi Jurikót vette feleségül 1941-ben. A most 93 éves feleségétől három fia és két lánya született. Takamado, Tomohito és Kacura hercegek már elhunytak.

Az uralkodó, a 82 éves Akihito császár szintén betegeskedik, augusztusban a tévében jelentette be, hogy nehézkessé vált számára, hogy egész lényével teljesíteni tudja a rá háruló feladatokat. Az uralkodóra vonatkozó jogszabályok szerint azonban nem lehetséges a lemondása, ilyen az utóbbi 200 évben soha nem fordult elő. A japán kormány ezért most egy olyan külön törvény megalkotására készül, ami lehetővé tenné a császár lemondását, de ehhez nem kéne módosítani az érvényben lévő jogszabályokat. Ha ezt sikerül keresztül vinni, akkor Akihito császárt elsőszülött fia, Naruhito koronaherceg követheti a trónon.

Rovatok