Index Vakbarát Hírportál

Nem akarták Orbánt támogatni, ezért szerveztek egy külön 56-os megemlékezést Washingtonban

2016. október 28., péntek 06:44

Csütörtök este rendhagyó 1956-os megemlékezést tartottak Washingtonban: Charles Gati, a Johns Hopkins egyetem professzora, Thomas Melia, a külügyminisztérium egykori helyettes államtitkára és Simonyi András, Magyarország egykori washingtoni nagykövete szervezett egy partit, egy héttel a magyar kormány által rendezett hivatalos megemlékezés után. 

Lap híján a Népszabadság dolgozói a Népszabi Szerkesztőség Facebook-oldalán jelentették meg a sztorit. Azt írják, hogy az esemény erős visszajelzés Budapestnek, mivel a kormány rendezvényére nem mentek el az amerikai külügyminisztérium Magyarországgal foglalkozó munkatársai. 

"Az amerikai külügyminisztérium még ez utóbbi esemény előtt kiszivárogtatta a Politico egyik külsős szerzőjének: Victoria Nuland külügyi államtitkár és ma már a külügy segélyezési hivatalában, a USAID-ben dolgozó Melia azért nem mennek el a követségi fogadásra, mert nem akarják, hogy ezt a magyar kormány úgy “adja el” később, hogy támogatják politikáját" - olvasható a bejegyzésben. 

Ezek után valóban kellemetlen a kormánynak, hogy Victoria Nuland nem ment el a washingtoni nagykövetség megemlékezésére, a tegnap esti eseményen viszont megjelent férjével, a konzervatív újságíró Robert Kagannal. A csütörtöki megemlékezésen külügyi államtitkárok és neves közéleti személyiségek mellett ott volt Andre Goodfriend, az USA budapesti nagykövetségének korábbi ügyvivője is. 

Rovatok