Index Vakbarát Hírportál

Agyba-főbe zsidóznak és cigányoznak a szlovák parlamentben

2016. október 28., péntek 18:45

A parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága elé kerülnek Igor Matovič az OĽaNO-NOVA elnöke és az ĽSNS képviselőinek zsidókkal kapcsolatos kijelentései - írja a Bumm.sk. Az eljárást Andrej Danko házelnök kezdeményezte, aki ügyészséghez is fordult az ügyben és a képviselői mentelmi jogon is módosítana.

A házelnök emlékeztetett:  Matovič a tárgyalási rend kritikájának során a képviselőket a koncentrációs táborokban élő zsidókhoz hasonlította, másik három képviselő pedig nemegyszer tettek említést "cigány parazitákról" és zsidókról a parlamenti üléseken.

A parlament, a kormány, az ügyész, a külügyminiszter egységes véleménye szerint el kell ítélni az intoleráns, idegengyűlölő, rasszista megnyilvánulásokat és a rasszokat, nemzeteket sértő kijelentéseket, amelyek a parlamentben elhangoznak.

- mondta Danko. Azt is hozzátette, szerinte lépéseket kell tenni, hogy ezek ne hangozhasson el a parlamentben, a megoldást pedig abban látja, hogy a képviselőket nemzet és rassz elleni gyalázkodás miatt meg lehessen büntetni.

Emellett az Alkotmány módosítását is kilátásba helyezte, mellyel szintén a képviselők mentelmi jogát szeretné korlátozni. Kiemelte, hogy a gyűlölködő kijelentések egyébként bűncselekménynek számítanak, amit rendesen meg is kellene büntetni, képviselőkre azonban jelenleg legfeljebb 1000 eurós bírságot lehet kiróni ilyen kijelentések miatt. Danko hozzátette, a képviselők vezetés közbeni alkoholfogyasztása már büntetendő, ehhez hasonlóan kéne eljárni ezekben az esetekben is.

Rovatok