Index Vakbarát Hírportál

A Kalózpárt teljesen felrázhatja Izlandot

2016. október 29., szombat 17:37

Az izlandi választás nagy nyertese a mindössze négy éve létrehozott Píratar, vagyis a Kalózpárt lehet, ami kívülállóként a legnagyobb, vagy a második legnagyobb párt lehet a szombati előrehozott választásokon. A korrupcióval szembehelyezkedő, elitellenes mozgalom teljesen felrázhatja az izlandi politikát.

Belebukott a Panama-iratokba

A magyar idő szerint szombaton délelőtt 11 órakor kezdődött, és éjfélig tartó előrehozott választást azután kellett kiírni, hogy a kiszivárgott Panama-iratokba (erről bővebben itt) belebukott áprilisban az ország miniszterelnöke, Sigmundur David Gunnlaugsson. Kiderült ugyanis, hogy a miniszterelnök és a felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején.

Gunnlaugsson azzal próbált érvelni, hogy ezzel nem követett el adócsalást, és először le sem akart mondani. A korábban soha nem látott, több tízezres tüntetések hatására azonban végül távoznia kellett. Helyét a mezőgazdasági miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át, és folytatódó, azonnal választásokat követelő tüntetések mellett októberre kiírta az előrehozott választásokat.

Az egész ügy azért is háborított fel nagyon sok izlandit, mert az emberek bizalma már a 2008-as válság idején megrendült a politikai intézményekben. A felmérések azt mutatták áprilisban, hogy kétharmaduk nem bízik a kormányban, a legnépszerűbb erőként pedig a 2012-ben létrehozott, a politikai elittel szembehelyezkedő Kalózpárt emelkedett ki.

Közvetlen demokrácia, nagyobb átláthatóság

Az áprilisban 43 százalék támogatását maga mögött tudó Kalózpárt elsősorban a közvetlen demokráciát, az adatvédelmet, és nagyobb átláthatóságot képviseli. A Time szerint egyfajta izlandi Robin Hoodként adnának több beleszólást az embereknek, miközben a hekkerek és szivárogtatók paradicsomává is változtatnák Izlandot.

A pártban libertariánusoktól kezdve internetes aktivistákig több felfogás képviselői is helyet kaptak, a közös jellemzőjük, hogy teljesen kiábrándultak a hagyományos politikai elitből. Legfontosabb alapítójuk Brigitta Jonsdottír, aki korábban volt hekker, a Wikileaks aktivistája, költőnő, 2009 óta pedig különböző pártok színeiben politizált is. Az Edward Snowdennek is menedékjogot ígérő Jonsdottír szerint a nagyjából 300 ezer izlandinak elege van a korrupcióból és a nepotizmusból. Arról is beszélt, hogy a bankok 2005-ös privatizálásakor bűnszervezetként működő családok és barátaik szereztek befolyást.

A mostani kampányban az ígéreteik között szerepel, hogy megpróbálják elfogadtatni azt a 2013-ban kidolgozott alkotmánytervezetet is, ami sokkal több beleszólást engedne az állampolgároknak. Azt is szorgalmazzák, hogy az emberek dönthessenek arról, újrakezdődjenek-e a tavaly megszakadt EU-csatlakozási tárgyalások, amit a kormány a parlament döntése nélkül függesztett fel. Az egészségügyre és az oktatásra pedig a halászati jogok újraelosztásából költenének többet.

Ott lesznek az elején valahol

A 2012-ben alapított párt egy évvel később már parlamenti helyet is szerzett, most pedig összesen három képviselővel volt jelen a törvényhozásban. Az áprilishoz képest azonban többek között belső széthúzások miatt is visszaesett a felmérésekben, de még a legutolsó pollokban is első, vagy második helyen mérték őket 20 százalék környéki eredménnyel.

Közel ugyanannyi, a legutolsó felmérések szerint egy-két százalékkal jobb eredményt érhet el az eddigi kisebbik koalíciós partner Függetlenségi Párt, azonban a Haladó Párt, aminek éléről Gunnlaugsson lemondott, már csak 10 százalék körüli eredményre számíthat.

Először kerülhet kormányra Kalózpárt

Az eddigi jobbközép koalíció így biztosan nem maradhat, ellenben a Kalózpárt könnyen megkerülhetetlen lehet. Azt már jelezték, hogy nem feltétlenül akarnak kormányfőt adni, ha a programpontjaikat anélkül is tudják képviselni. A legvalószínűbb forgatókönyvnek így egy három-négy, köztük a kalózok részvételével felálló balközép kormány tűnik, de rettentő nehézkessé is válhatnak a koalíciós egyeztetések.

Ez azt jelenti, hogy Izlandon kerülhet a világon először kormányra Kalózpárt, amivel már önmagában történelmet írnának. A BBC szerint Izlandon azonban nem fordult még elő, hogy egy több mint két pártból álló koalíció átvészelte volna a teljes ciklust.

Rovatok