Index Vakbarát Hírportál

Ledöbbentette az ukránokat a politikusaik vagyonnyilatkozata

2016. november 1., kedd 12:04

Egy új reform részeként, az átláthatóság elterjedését elősegítve, ukrán politikusoknak online vagyonnyilatkozatot kellett készíteniük, amitől végül ledöbbent mindenki, akit egyébként képviselnek - írja a Reuters.

A vagyonnyilatkozatokban elképesztő mennyiségű valuta szerepel, többeknél milliós nagyságrendben. Az ország miniszterelnöke 1,2 millió dollárt és 460 ezer eurót tart készpénzben, és kedvenc hobbija a luxuskarórák gyűjtése. Van, aki a sportkocsik szerelmese, mások pedig antikvitásokat gyűjtenek, vagy 1780 palackos borgyűjteményt szedtek össze, amiből egyes palackok ára eléri a 10 ezer dollárt. Ez meglehetősen sok embernél kiveri a biztosítékot egy olyan országban, ahol az átlagkereset alig haladja meg az 50 ezer forintot. 

A politikusok szerint semmi megdöbbentő nincs abban, hogy valutában tartják a pénzüket, mivel a hrivnya nagyon sokat vesztett az értékéből az elmúlt években. 

Az ukrán főügyészség ellenőrizni fogja, hogy akik a vagyonbevallásukban 100 ezer dollárnál több készpénzt vallottak be, befizették-e az adót a megjelölt összeg után, jelentette ki Jurij Lucenko főügyész keddi kijevi sajtótájékoztatóján az MTI szerint. Lucenko felesége, Irina Lucenko is 450 ezer hrivnyát (nagyjából 5 millió forintot), 50 ezer eurót és 280 ezer dollárt tart készpénzben, így a főügyész hivatalának a vezető saját nejét is vizsgálat alá kell vennie, jegyzi meg az MTI.

Rovatok