Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét terrortámadást hiúsítottak meg Nagy-Britanniában három év alatt

2016. november 1., kedd 18:39

A brit belbiztonsági szolgálat (MI5) vezetője szerint a világ elhárító ügynökségeinek figyelme jórészt az iszlám szélsőségre összpontosul, de mind nagyobb fenyegetést jelent a stabilitásra az orosz kiberhadviselés is.

A brit kormány kedden olyan stratégiát jelentett be, amelynek célja képessé tenni Nagy-Britanniát a kibertámadások hasonló eszközökkel történő megtorlására.

Andrew Parker, az MI5 vezérigazgatója a Guardiannak adott, és az MTI által ismertetett interjúban kijelentette: Oroszország egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed.

Hozzátette: az orosz kiberhadviselés célkeresztjében katonai titkok, ipari beruházások, gazdasági információk, kormányzati szakpolitikai, külpolitikai intézmények állnak.

Az MI5 vezérigazgatója szerint úgy tűnik, hogy Oroszország önazonosságának egyre meghatározóbb eleme a szembenállás a Nyugattal. Ez mutatkozik meg Oroszország ukrajnai és szíriai tevékenységében is, de a láthatatlan, nagyhatású elem a kiberfenyegetés, mondta Parker.

Philip Hammond brit pénzügyminiszter ugyancsak kedden, a kiberhadviselés elleni új brit stratégiát ismertető londoni beszédében bejelentette: a brit kormány 1,9 milliárd fontot (több mint 660 milliárd forintot) fordít olyan kapacitások kiépítésére, amelyekkel szintén a kibertérben megtorolható az ilyen jellegű támadás. Hammond szerint az ilyen kiber-ellentámadási kapacitás hiányában Nagy-Britannia

lehetetlen választás elé kerülne: vagy nem vesz tudomást a kibertámadás pusztító következményeiről, vagy katonai válaszcsapáshoz folyamodik.

A pénzügyminiszter nem nevezte meg Oroszországot a kiberfenyegetést jelentő országok között, de kijelentette, hogy „ellenséges külföldi tényezők” olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni például a brit légiforgalmi irányítást, vagy a teljes brit áramszolgáltató hálózatot.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő alaptalannak nevezte azokat a brit nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország politikája fenyegetést jelent az európai országokra.

Az MI5 vezetője szólt az iszlám szélsőség jelentette fenyegetésről is. Andrew Parker részletek nélkül elmondta: az elmúlt három évben tizenkét „iszlamista indíttatású” terrorcselekmény-kísérletet sikerült meghiúsítani Nagy-Britanniában. Hozzátette: harminchárom éve dolgozik az MI5 kötelékében, de ilyen sok merényletkísérletet még nem tapasztalt.

Rovatok