Index Vakbarát Hírportál

Aszad: 2021-ig hatalmon maradok

2016. november 2., szerda 07:47

 Nem bánt meg semmit és 2021-ig biztosan nem távozik a hatalomból a polgárháború sújtotta Szíria elnöke – derült ki Bassar Aszad nyugati újságíróknak adott damaszkuszi nyilatkozatából.

Az orosz katonai támogatást élvező elnök visszautasította, hogy felelősség terhelné őt a gyilkos polgárháborúért, amely szerinte az ellene lázadók, az Iszlám Állam (IS) és az amerikai kormányzat miatt robbant ki – írta az MTI.

A New York Times tudósítója szerint Aszad kizárta a politikai változások lehetőségét mindaddig, amíg a kormány hadereje nem kerül ki győztesen a polgárháborúból, amelynek legmozgalmasabb része jelenleg Aleppóban zajlik. Az egykor legnépesebb, kétmilliós szíriai város részben a nyugati támogatást élvező lázadók kezén van, ám az orosz és a szíriai légierő civileket sem kímélő csapásai alatt Aszad mind közelebb kerül a város visszavételéhez.

„Tegyük fel, hogy az elnök a saját népét gyilkolja, és a szabad világ és a Nyugat segít a szíriai népnek. Öt és fél évvel a polgárháború kirobbanása után akkor ki támogat engem? Hogyan lehetek elnök? És a népem miért támogat?” – vetette fel az újságírókkal angolul beszélő, Nagy-Britanniában fogorvosi végzettséget szerzett Aszad.

A beszámolók szerint  Damaszkuszban jóval kisebb a feszültség, mint két éve, új kávézók nyíltak meg a történelmi óvárosban, a teázók és a kávézók tele vannak, és a fővárosnak ezt a negyedét már nem lövik azóta, hogy a kormány megállapodott a külvárosokat hatalmukban tartó lázadókkal.

A damaszkuszi kormány közölte: győzelemre állnak és készek felvenni a Nyugattal a kapcsolatot. Örömmel vennék az együttműködést az Egyesült Államokkal is, bár szíriai kormány tagjai nem számítanak rá, hogy ez bekövetkezik.

 

Rovatok